Edició 4.868 (des del 27/09/2007)
Edició 4.868 (des del 27/09/2007)
Titulars | Divendres, 29 juny 2018

“Les xifres canten”: Presentació de l’estudi de la presència del Català en la música a partir de subvencions públiques

Personalitats del món de la música, com la Companyia Elèctrica Dharma o Gossos, donen suport a la proposta de la Plataforma per la Llengua

Redacció.-Els ajuts públics a la música no ajuden a la música en català. Aquesta és una de les conclusions principals de l’estudi que la Plataforma per la Llengua ha presentat aquest matí amb la presència de personalitats del món de la música, i que analitza els recursos destinats a l’àmbit de la música per la Conselleria de Cultura durant els anys 2015 i 2016.

L’estudi, que analitza la situació al Quebec, Irlanda, Finlàndia, Eslovènia, Lituània i el País Basc, conclou que a Catalunya es produeix una situació d’anomalia absoluta: 6 de cada 10 euros dels ajuts públics a la música a Catalunya es destinen a projectes on la presència del català és inferior al 25%. En tots els casos comparats, excepte al País Basc, els projectes que més dotació pressupostària reben són els que superen el 75% de presència de la llengua pròpia. Tot i això, fins i tot en el cas del País Basc la dotació per als projectes amb més presència del basc és més elevada que a Catalunya.

Les xifres canten: propostes per revertir la situacióArran de les conclusions i les dades mostrades a l’estudi, la Plataforma per la Llengua impulsa la campanya Les xifres canten com a resposta. A través d’aquesta campanya, l’ONG del català reclama a la nova consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya un canvi en les polítiques de subvenció per a la promoció musical. Aquesta campanya inclourà la recollida de signatures a través del portal www.lesxifrescanten.cat i l’enviament de cartes a la consellera, així com la participació d’artistes de tot el domini lingüístic català. “Demanem a la consellera que aprofiti l’oportunitat d’un nou Govern per fer polítiques que reverteixin la situació”, ha assegurat Lluís Duran, autor de l’estudi i membre de l’executiva de Plataforma per la Llengua.

Des de l’ONG del català es plantegen tres propostes com a punt de partida per millorar les dades de l’estudi. Per una banda, es planteja la necessitat d’incorporar una quota mínima del 50% de música en català o aranès, com a requisit per a beneficiar-se d’una subvenció. Però també es plantegen canvis en un altre dels requisits que actualment existeixen: que els artistes siguin residents a Catalunya, i que la realització del 100% o la majoria de l’activitat es realitzi a Catalunya. La Plataforma per la Llengua demana que s’eliminin aquests punts, per tal d’afavorir que les propostes artístiques en català d’arreu del domini lingüístic puguin tenir-se en compte, i perquè els projectes musicals per la cooperació cultural entre territoris de parla catalana també puguin optar a ajuts públics.

> Informació complementària

ajudescampanyacampanya promocionalestudis de gestió culturalMúsica en catalàONG

Música

Els Muyayo Rif ens acosten els nous ritmes ballables de ‘P’alante!’

16/08/2012 05:30
Lletres

Dies de Frontera de Vicenç Pagès Jordà

15/04/2014 04:31
Lletres

Hem fet història

14/12/2012
Escenaris

S’estrena la primera versió catalana de ‘Somriures i llàgrimes’

26/11/2014

El bon policia, la desconeguda comèdia de Santiago Rusiñol, arriba a El Maldà

Els actors Ricard Farré i Arnau Puig han adaptat el text i han creat una dramatúrgia pròpia

Redacció.- El 9 de febrer arriba a El Maldà l’estrena d’El Bon Policia, una adaptació de Ricard Farré i Arnau Puig de la comèdia de Santiago Rusiñol. De fet, una de les comèdies més desconegudes de l’autor. Una obra molt poc representada i que en la seva estrena al Teatre Romea el 10 de novembre […]