Edició 4.771 (des del 27/09/2007)
Edició 4.771 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dijous, 2 abril 2020

Visita virtual “Dibuixar els dies” de Pep Duran

Presenta 60 obres i una instal·lació realitzada expressament “in situ” que dóna nom a l’exposició

Redacció.- La Fundació Vallpalou de Lleida inicia nova etapa de programació d’exposicions i activitats sota la direcció de Pilar Parcerisas, crítica d’art, historiadora de l’art i comissària d’exposicions independent.

La primera exposició programada del 2020 està dedicada a Pep Duran, amb el títol Dibuixar els dies, en què aquest artista desplega el seu procés de treball a la manera d’un assaig que aplega “macrocollages” de diferents gèneres partir del dibuix i l’escultura, mitjançant 60 obres, entre collages i objectes que constitueixen la seva memòria gràfica i vital.

Com descriure aquest temps vital? Pep Duran ho fa a partir d’apilar papers, fustes, objectes, gargots i fragments d’una realitat trobada. Fa de drapaire del temps i dóna nou alè de vida a un temps fet bocins com és la pròpia vida. Malgrat buscar la forma en la seva unitat, tot acaba essent una estella del que resta del dia, i ell s’esforça en sumar formes, com en el vestit, unitat de fragments i patrons: una màniga, un coll, un puny, un barret. Apilar els dies, amb el seu garbuix, desordre i acumulació inevitable uneix l’home amb el seu caos vital. Poeta del temps, dibuixa els dies amb aquests collages que són els seus quaderns de notes.

El mateix artista ha definit el seu treball com una “col·lecció d’imatges i formes acumulades i seleccionades al llarg dels anys amb vocació de “dietari gràfic” i objectual, un petit imago mundis personal on cohabiten l’ordre intencionat i deliberat, l’atzar, el món relacional que construeix una narració oberta”. Per a Pep Duran, aquests dibuixos formen un llarg poema visual, una obra de teatre muda, que composa finalment un gran palimpsest visual”.

En aquesta narració visual, en què memòria i arxiu s’activen i reactiven permanentment en contant construcció, desfeta i reconstrucció cal destacar la presència d’algunes obres o sèries específiques, com per exemple l’obra més antiga, de la sèrie Mans (1981), una Lipotípia (1984), l’escultura Com un bosc (1987), dues obres del terra teatral de l’obra El funàmbul (1989) de Jean Genet, la sèrie Grades (2009) referida a l’espai teatral, deu collages de la sèrie Amorfa (2012-2014) i un conjunt d’obres becketianes, que reflecteixen el caràcter absurd i angoixant de la condició humana.

dibuixarexposiciovallpalou

Música

L’Orfeó Català homenatja els socis de l’entitat amb més de 25 i 50 anys d’antiguitat

25/02/2013
Cinema

La darrera pel·lícula de Daniel Day-Lewis

02/02/2018 02:30"
Escenaris

El ball s?imposa com a millor muntatge a la XVI edició dels Premis Butaca de Teatre de Catalunya

01/12/2010
Tendències

“30 minuts” estrena la producció “Menors lluny de casa” sobre els menors migrants que arriben sols a Catalunya

18/11/2018

La Fira Mediterrània tanca la 23a edició posant l’accent en una cultura en viu segura i essencial

La Fira ha posat en contacte un total de 1.195 professionals de 670 entitats amb els artistes i companyies programats

Redacció.- Acaba la 23a Fira Mediterrània de Manresa, la segona sota la direcció artística de Jordi Fosas, que tot i veure’s condicionada per la Covid-19 no ha renunciat a oferir una programació d’alta qualitat integrada per 46 propostes que parteixen de l’arrel i la cultura popular i tradicional com a motor creatiu. Des que es va […]