Edició 4.695 (des del 27/09/2007)
Edició 4.695 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dimarts, 8 octubre 2019

Temporada Alta programa 56 propostes de dramatúrgia i creació del país, d’autors consolidats i d’emergents

Marta Buchaca, Clàudia Cedó, Cristina Clemente, Toni Gomila, Carla Torres, Daniela Feixas, Lola Rosales, Berta Prieto i Daniel J. Meyer, són alguns dels autors textuals d’enguany al Festival

Redacció.- Temporada Alta ha programat per aquesta 28a edició 56 propostes d’autoria catalana, amb espectacles d’autors consolidats i de nous creadors que treballen en llenguatges ben diferents. D’aquesta manera el Festival renova el seu compromís de suport a la feina dels creadors del país ja sigui programant els seus espectacles, produint-los o coproduint-los i fomentant els contactes internacionals perquè puguin ser exhibits a l’estranger.

El Festival programa per aquesta edició, entre altres, autors com Àlex Rigola, Carlota Subirós, Llàtzer Garcia, Clàudia Cedó, Marc Rosich, Marta Buchaca, Jordi Oriol, Toni Gomila, Cristina Clemente i Daniela Feixas, al costat d’autors més joves com Daniel J. Meyer, Lola Rosales, Berta Prieto, Francesc Cuéllar, Alejandro Curiel Marina Rodríguez. 

Com a espectacles de creació catalana, el festival no es refereix només a la literatura dramàtica i als autors de textos en català, sinó que el concepte dramatúrgia també inclou noves formes teatrals que es troben en un moment important d’ebullició i consolidació internacional dins d’àmbits com la dansa, el circ i fins i tot la música en escena. En aquest sentit el festival programa espectacles de Sol Picó i Susanna Barranco, Marta Carrasco, Cabosanroque, Mal Pelo, Roser López Espinosa o El Conde de Torrefiel, molts dels quals estrenen al Temporada Alta.

Llàtzer Garcia estrena a Temporada Alta

Llàtzer Garcia presentarà a Temporada Alta el seu darrer text, Els somnàmbuls, una obra inspirada en Design for living de l’escriptor Nöe Coward, que explica la història de dos joves amics a través de l’amor i una crítica àcida contra la institució de la parella.

Els somnàmbuls manté l’estructura i els esdeveniments de l’original però modifica els diàlegs i essencialitza l’obra centrant-se només en els tres personatges principals, en contraposició als onze de Design for Living.

Creació contemporània des del país

La creació catalana contemporània viu un moment d’ebullició i consolidació a escala internacional. És per això que des de fa anys, el Festival programa nombrosos espectacles contemporanis de quilòmetre zero.

Dins aquest àmbit, en aquesta nova edició de Temporada Alta s’hi estrenaran diversos espectacles de creadors catalans. El Conde de Torrefiel, una de les companyies catalanes més internacionals i amb un segell més singular, presentarà Kultur, una proposta per treure l’espectador voyeur que tothom porta dins. El duo Cabosanroque presentarà Dimonis, una instal·lació per la qual el públic podrà passejar i on es recrea el pis on Jacint Verdaguer practicava rituals exorcistes.

En l’àmbit de la dansa Temporada Alta presenta diferents estrenes, com Red Room, un espectacle que neix a partir de la col·laboració entre Sol Picó i Susanna Barranco i que combina teatre, vídeo i dansa per parlar del món de la prostitució i amb perspectiva de gènere. Marta Carrasco estrenarà Jo, dona. A Lili Elbe,  un homenatge a una de les primeres persones que es va sotmetre a una operació de reassignació de sexe

Reivindicació de la dramatúrgia i creació catalana

Temporada Alta dona suport a l’autoria catalana programant, en cada edició, una llarga llista d’espectacles. Un any més, el Festival és un reflex del moment dramatúrgic del país, amb creacions de generacions consolidades i de noves i emergents.

Com cada any Temporada Alta aposta per l’estrena de diversos espectacles amb textos de dramaturgs catalans. Entre aquests, Jordi Oriol, guanyador de l’última edició del Premi Quim Masó, que presenta Europa Bull, una producció plena de poesia i humor sobre “una Europa que està a punt de saltar pels aires”, o GRRRLS!!! un espectacle en que Carlota Subirós recull algunes de les veus més potents i revolucionàries del feminisme dels segles XX i XXI.

Àlex Rigola també estrenarà espectacle al Festival. Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, és una història sobre Josep Pujol, doctor en economia i catedràtic d’història i institucions polítiques i la seva filla Alba Pujol, actriu, dramaturga i poeta. L’obra es basa en les reflexions del pare entre sessions de quimioteràpia. De la seva banda Marc Rosich hi estrenarà Plomes i reclams, una obra amb música, humor i reivindicació feminista inspirada en Papagena, el personatge de La Flauta Màgica

IX Torneig de Dramatúrgia Catalana, amb la Fundació SGAE

Al Torneig de Dramatúrgia Catalana, una de les propostes més esperades pel públic del Festival, hi participaran autors consolidats i noves veus de la dramatúrgia catalana, incloent-hi els guanyadors de les darreres edicions balear i valenciana del torneig. Com sempre, competició i fairplay van de la mà en aquest enfrontament verbal entre autors.

Aquest joc teatral va ser ideat per Jordi Casanovas i es va incorporar al Festival per ressaltar la importància de l’autoria teatral del país. La “competició” consta d’una fase prèvia i unes semifinals, que tindran lloc a la Sala La Planeta els dilluns d’octubre i novembre, i d’una final que se celebrarà el 9 de desembre.

El Torneig compta, des de l’any passat, amb el suport de la Fundació SGAE, per mitjà del Consell Territorial de la SGAE Catalunya  que d’aquesta manera referma el seu suport a la producció de textos teatrals. Aquesta col·laboració és la mostra de la voluntat de la SGAE i la Fundació SGAE per estar al costat dels autors de textos dramàtics, així com fomentar la promoció i difusió de la seva obra.

En aquesta edició del Torneig de Dramatúrgia hi participaran els autors Marc G. de la Varga, Laura Gost, Alejo Levis, Daniel J. Meyer, Concha Milla, Sílvia Navarro, Adrián Novella i Alícia Serrat.

Per tal de potenciar la internacionalització de l’autoria textual catalana, des de fa set edicions el Festival ha exportat el model del torneig a Buenos Aires, organitzant el Torneig de Dramatúrgia Catalano-Argentí i que també compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE.  El torneig argentí s’ha celebrat en el marc de Temporada Alta en Buenos Aires / Setmana Catalana en Timbre 4 i hi ha participat fins a 12 autors de textos en català com Jordi Galceran, David Plana, Pere Riera, Daniela Feixas, Roger Peña, Clàudia Cedó, Ramon Madaula, Marta Barceló, Jordi Vallejo, Laia Alsina Ferrer, Xisco Rosselló, Cristina Clemente, Marta Arán i Jordi Oriol.

autoria catalanaClàudia CedóespectaclesLlàtzer GarciaSol Picótemporada alta

TendènciesTurisme

Isabel Mas és la creadora de Cuspidis, una xarxa social dedicada al muntanyisme

08/06/2010 03:15
Tendències

La Catosfera 2018 posarà en debat la conjunció entre comunicació i Internet en diferents àmbits i l’impacte que va tenir l’1 d’octubre en el periodisme

10/10/2018
Escenaris

Huis clos inaugurarà la Sala Atrium de Barcelona

16/01/2011
Escenaris

La temporada del Teatre de Salt tanca amb un balanç de 20.442 espectadors

21/06/2017

El festival Amb so de cobla dona el tret de sortida amb l’estrena de l’espectacle Circ&Cobla

Se celebra del 4 al 8 d’agost a Palamós

Redacció.-  El festival arriba al municipi gironí del 4 al 8 d’agost per celebrar la seva 4a edició amb un cartell amb grans noms com Petitet i Pau Alabajos i amb propostes totalment trencadores. Amb So de Cobla, el Festival de Cobla de Catalunya, inicia aquest dimarts a Palamós la seva quarta edició amb l’espectacle […]