Edició 4.782 (des del 27/09/2007)
Edició 4.782 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dimarts, 10 juny 2014

Raimon rep el 46è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Muriel Casals: “El 9N votarem amb esperança i decisió”

Òmnium lliurarà el 46è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Raimon aquest vespre al Palau de la Música Catalana. La cerimònia ha homenatjat els cinquanta anys dedicats a la difusió de la llengua i la cultura catalanes de l’artista valencià, davant més d’un miler d’assistents.

En el torn de parlaments, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, ha destacat Raimon com un dels referents en de la llengua i la cultura catalanes: “Raimon és un nom universal de la cultura catalana d’avui, un català de València i del món, que sentim nostre tots els que parlem la llengua d’Ausiàs March […] Som de la nació que Raimon canta i musica, de la nació que –en les seves paraules- ve d’un silenci antic i molt llarg”.

 “Ara ja no som plens de nit, ara som plens d’esperança i de serena obstinació per conquerir democràticament un futur sense amenaces. Aixequem castells per demanar que puguem votar el 9 de novembre. I unim així cultura i democràcia”, ha afirmat la presidenta d’Òmnium. “I és ara també que reivindiquem amb força la nostra escola. En català, perquè és així com ha de ser en un país normal”, ha reblat Muriel Casals.

 Un espectacle creat per l’ocasió, a partir de la figura i l’obra de Raimon, ha obert la cerimònia de lliurament. En la part artística, amb música de Gemma Humet, Toni Xuclà i Coral Sant Jordi; la poesia d’Ivan Benet i Marta Marco; i la dansa de Nathalie Labiano. Enric Sòria ha glossat la figura de l’artista valencià i l’acte ha finalitzat amb el Cant dels Segadors.

 Les dues màximes autoritats del país, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, han assistit a l’acte, al costat de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, del conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, a més dels expresidents Jordi Pujol i José Montilla.

 

Més de 50 anys de trajectòria

Ramon Pelegero i Sanchis, Raimon (Xàtiva, 1940) comença a cantar en públic a València el 1961 i ben aviat destaca dins el moviment de la Nova Cançó amb un estil inconfusible. Canta per primera vegada a Barcelona l’any 1962, al Fòrum Vergés, el mateix any que es llicencia en Història a la Universitat de València.

Raimon ha publicat una cinquantena de discos, entre directes i enregistraments d’estudi. Enguany, ha publicat dos CD amb el títol Raimon 50, enregistrats en directe el 30 de novembre al Gran Teatre del Liceu. El relleu i la vocació internacional de Raimon queden palesos amb l’edició de discos i la celebració de recitals en una vintena de països d’arreu del món.

 

 

 

 

muriel casalsòmniumPremi Honor Lletres CatalanesraimonXàtiva

Exposicions

El museu del col·leccionisme privat per excel·lència, el Frederic Marès, ens obre les portes

24/03/2014 04:15
Escenaris

Lluís Pasqual dirigeix el drama més universal de García Lorca

02/06/2009
Escenaris

Jordi Planagumà, director del Black Music Festival

08/03/2009 4:39''
Música

L’Orquestra Simfònica del Vallès comença dissabte la temporada al Palau de la Música Catalana amb VICTUS 1714

17/09/2013

Tret de sortida als actes commemoratius dels 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants

Presentació de l'exposició "175 anys del museu de Sant Pere de Galligants", Un repàs gràfic de la història del museu

Redacció.- Aquest dijous ha tingut lloc al Monestir de Sant Pere de Galligants, l’acte d’inauguració dels actes commemoratius dels 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants, actual seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya. L’acte inaugural ha comptat amb l’assistència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president […]