Edició 4.666 (des del 27/09/2007)
Edició 4.666 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dimarts, 16 maig 2017

Presentació de la publicació “Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC): el referent de l’arqueologia catalana”

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el MAC Barcelona farà jornada de portes obertes de 9.30 a 19 hores

Redacció.- Aquest dijous es presenta la publicació “Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC): el referent de l’arqueologia catalana”.  La col·lecció del Departament de Cultura, editada pel Gabinet Tècnic, publica l’exemplar dedicat al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). El MAC, creat per la llei de museus de 1990, té dues característiques remarcables: Una llarga història i una notable presència en tot el territori del país.

Efectivament el MAC, és el resultat d’un llarg procés de formació d’una important col·lecció arqueològica que remunta al segle XVIII i que passa per diferents formulacions museístiques al llarg del segle XIX i XX, com podreu descobrir amb la lectura d’aquest llibre. En destacarem una, la del Museu d’Arqueologia de Barcelona, creat per Pere Bosch Gimpera i inaugurat a l’any 1935. Aquest museu és el que de ben segur  ha influït més en l’actual MAC. Les arrels més fortes es troben en el modernisme i el noucentisme. Tanmateix va ser la República, la que li donaria forma.

Quan a la seva presència en el territori és notòria. La mateixa llei de museus ja el crea com un museu amb diferents seus, esteses al territori: Barcelona, Girona, Empúries, Ullastret i Olèrdola, al llarg del camí se li afegirien el Centre d’Arqueologia Subaquàtic de Catalunya (CASC) i Iberia Graeca. El mateix museu es dotaria, sota l’epígraf de rutes de dues xarxes col3laboratives: La Ruta dels Ibers i la Ruta de l’Art Rupestre. Finalment a través de l’impuls dels diferents plans de museus del Departament, es creà l’Arqueoxarxa. Gairabé una cinquantena de museus i jaciments, de diferents èpoques, que mostren un complet relat de l’evolució de les diferents societats que precedeixen a la nació catalana.

Aquests plans han tingut un comú denominador el treball en xarxa i l’impuls de xarxes temàtiques d’extensió territorial, vinculades als museus nacionals i recordem-ho el MAC, és un dels tres museus nacionals que creà la llei de museus.

Precisament aquesta darrera característica és la que li dóna més vigència al MAC. No és només un museu urbà ubicat a  Barcelona, que també; és bàsicament un museu que té presència en tot el territori i que per tant articula el país a través de la potenciació dels relats de les societats antigues precedents a la medieval.

El MAC, és una proposta nacional que abasta multitud d’equipaments que contribueixen a presentar les realitats culturals i socials precedents a l’actual realitat catalana i ho fa no d’una manera centralitzada, sinó a través del lideratge d’una extensa xarxa col·laborativa, on entren centres propietats de la Generalitat, d’alguna de les Diputacions i sobretot de municipis catalans. Això que pot semblar complex de gestionar, és alhora una oportunitat per la versatilitat i la multiplicitat d’oportunitats que dóna al conjunt de la oferta  i per tant al país.

Les estructures culturals de nivell nacional han de contribuir a articular el país, des d’una òptica nacional, sense deixar de banda el vessant local, que ha de contribuir a fonamentar la visió global de país i la seva contribució als processos general de l’espècie humana.Escenaris

El Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9Barris arriba a la seva 21a edició amb Invisibles

07/11/2016
Escenaris

Aquest dijous s’estrena el 18è Voll-Damm Festival Jazz Vic

04/05/2016
Cinema

Basada en la història real d’un crim ocorregut l’any 1965

12/06/2008 2:50''
Lletres

‘Climent’ un relat de pèrdues i recerques de Josep Maria Fonalleras

05/08/2013 5:14

A la venda les entrades de DeltaChamber Music Festival 2020

Se celebrarà a Amposta del 28 de juliol al 2 d'agost

Redacció.- Ja es poden adquirir les entrades per a l’edició “Parèntesi” d’aquest festival internacional de música de cambra, que fa uns dies va presentar la seva edició més trencadora adaptada a la situació actual. “Parèntesi” inclou una quarantena de concerts individuals en tres llocs emblemàtics de la ciutat (Torre de la Carrova, pati de l’antic […]