Edició 4.741 (des del 27/09/2007)
Edició 4.741 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dimecres, 5 desembre 2018

Els marges de Les Bernardes, cicle expositiu de la Casa de Cultura del Gironès per a l’any 2019

El centre Les Bernardes conjuntament amb l’artista Maïmouna Guerresi, estarà present en la Biennal de Venècia 2019

Redacció.- La casa de cultura del Gironès ha presentat un ambiciós cicle expositiu per a l’any 2019. Presentat per Robert Fàbregas, director de Les Bernardes de Salt; Maria Mercè Roca, consellera de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, i Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona. Durant l’acte també han participat Glòria Bosch i Laura Cornejo, comissàries d’exposicions de Les Bernardes.

Robert Fàbregas ha esmentant que «podem resumir el que busquem a Les Bernardes amb la frase de Joan Miró: “Entenc que un artista és algú que, entre el silenci dels altres, fa servir la seva veu per dir alguna cosa, i que té l’obligació que això no sigui una cosa inútil sinó quelcom que doni un servei als homes”». I ha afegit que aquesta frase il·lustra «la vocació de servei de Les Bernardes». Maria Mercè Roca, consellera de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, ha aprofitat la seva intervenció per felicitar la Casa de Cultura donat que «la programació de Les Bernardes cada any està millor» i ha animat el seu equip a seguir en aquesta línia ja que «el que fa Les Bernardes no ho fa ningú més». Per la seva banda, el vicepresident Albert Piñeira ha dit que «per a la Diputació és important donar suport a iniciatives com aquesta, que tenen com a objectiu fomentar la cultura a les comarques gironines».

Les Bernardes de Salt, la Casa de Cultura del Gironès, és un espai d’art, divulgació i coneixement en el marc del pensament contemporani on s’imparteixen cursos i es fan formacions. El centre aposta per la qualitat i l’obertura artística sense renunciar a la proximitat. En els seus quatre espais expositius (la sala Central – Berta Casas, la sala 29 m2, la sala Sant Jordi – Laboratori i la sala Photo, que és l’única sala estable de les comarques gironines dedicada a la fotografia), les exposicions d’artistes consolidats comparteixen espai amb exposicions d’alumnes o d’artistes emergents.

En aquesta edició, i per tercer any consecutiu, tant el cicle expositiu com les propostes presentades en la programació giren al voltant del concepte marge, molt vinculat a Salt i a la seva realitat urbana i social, i vist com a espai d’oportunitats, com a lloc físic i mental, on tot pot passar. «En els marges és on passen les coses més interessants», ha comentat la consellera. Albert Piñeira ha definit el concepte dels marges com a «perifèria, perímetre, vora… que ens permet explorar els límits de l’art i del pensament. Un marc de sacsejada intel·lectual. Un lloc on experimentar, on trencar fronteres i límits».

Tant el director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, com la consellera de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, Maria Mercè Roca, han volgut agrair a la Diputació de Girona haver cregut en Les Bernardes i haver-li donat el seu suport. El vicepresident, per la seva banda, ha manifestat el seu agraïment a totes les persones que fan possible el cicle expositiu de la Casa de Cultura del Gironès i als artistes que hi participen.

El cicle d’enguany es basa en sis blocs expositius organitzats per mesos al llarg de l’any 2019. En cada bloc es fan d’una a tres exposicions diferents. El primer s’iniciarà el proper 14 de desembre d’aquest 2018, amb una exposició en què, per primera vegada, es col·labora amb el Museu d’Art de Girona. Es tracta d’una mostra sobre l’artista d’origen jueu Mela Muter, complementària a l’exposició que es pot veure des del passat 24 de novembre al mateix Museu d’Art de Girona, titulada «Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya».

L’exposició del Museu d’Art explora l’obra pictòrica de l’artista, mentre que la mostra que s’exposarà a Les Bernardes de Salt, titulada «Llibertats perdudes», es basarà en la seva vessant més literària i personal, i mostrarà la correspondència que va mantenir amb el poeta Rainer Maria Rilke i l’escriptor i polític Raymond Lefebvre. Coincidint amb aquesta exposició, es publicaran dos llibres, inèdits, amb la correspondència que l’artista va mantenir amb cadascun d’ells.

Com a primícia, durant la presentació d’avui també s’ha esmentat la participació de Les Bernardes, juntament amb l’artista multidisciplinària Maïmouna Guerresi, a la Biennal de Venècia 2019. Durant aquesta 58a Exposició Internacional d’Art, l’artista presentarà el catàleg i parlarà de les obres que ha creat expressament per a la seva exposició «Aisha al país de les meravelles. Un viatge a Girona» a Les Bernardes.Escenaris

Amor i desamor al Festival Temporada Alta

21/10/2010
Música

Van presentar el seu disc: Tants caps, tants juguets

26/06/2014 04:45

Josep Maria Espinàs rep el premi d’honor de la VIII Nit de la Comunicació

25/04/2008
Tendències

Begues acull la 32a trobada de Caramelles

30/04/2011

Es convoca la primera edició dels Premis El Temps de les Arts

La primera edició reconeixerà els millors treballs en arts visuals, arts escèniques, música, arquitectura i patrimoni

Redacció.- En un context de pandèmia global, el portal digital El Temps de les Arts contribueix a aportar un gra de sorra per enfortir la cultura arreu del territori, tot convocant els I Premis El Temps de les Arts. Divendres 18 de setembre s’obre el termini de presentació de candidatures a la primera edició dels […]