Edició 4.673 (des del 27/09/2007)
Edició 4.673 (des del 27/09/2007)

Un graó més

Francesc Murgadas Escriptor 07/12/15

No parem de tenir ensurts. I de trobar-nos enfrontats a dilemes que, a poc que siguem reflexius i conseqüents, ens deixen en un estat de dubte raonable gens aconsellable si el que volem és gaudir dels plaers de la vida i, en aquest cas concret, dels gastronòmics.
Ara ha estat l’hora del salmó com aparent capdavanter d’un procés de suposada millora que ja fa temps que funciona en els vegetals. La modificació genètica induïda.
Expliquen els defensors del salmó millorat –els malintencionats ja l’han batejat com transgènic- que aquell peix que naixia i creixia a les piscifactories d’arreu del món durant tres anys abans de ser dut a les nostres taules, ara pot fer el mateix en divuit mesos, és a dir, la meitat de temps. I tot gràcies a que les seves glàndules produeixen el doble de hormones de creixement i, per tant, dupliquen la velocitat del procés. I reblen el clau explicant que això suposarà una substancial baixada de preu que permetrà que el producte arribi a tothom i arreu. Com el manà, vaja.
Jo no he pogut evitar recordar que, segons conten les cròniques, quan es va posar al mercat el pollastre millorat amb hormones, als treballadors de les Halles, el gran mercat central de París, els van detectar un afinament de la veu i un creixement de les glàndules mamàries que finalment fou atribuït al consum habitual i reiterat dels menuts d’aquells pollastres que, com els “colls i punys” dels nostres restaurants de mercat tradicionals, feien en els seus esmorzars de forquilla. Uns pollastres als que s’implantava una pastilla d’hormona, justament a les ales, per garantir el seu ràpid creixement.
Cert que allò es va corregir o, si més no, ajustar. Cert que aquest salmó que han presentat en societat fabrica ell mateix les hormones. Però no deixa de ser una sobredosi. Que, naturalment, pot ser innòcua per la nostra salut a curt i llarg termini. Però aleshores, per què no ho diuen a l’etiqueta? Sobretot per què, de no fer-ho i si tan igual és, no ens el puguin acabar fent passar per salvatge i cobrant-lo a preu de luxe tot i ser un producte bàsic i massiu? (AMIC)

AMICFrancesc Murgadasopinió

Més opinions de Francesc Murgadas


El Museu d’Història de Barcelona programa la segona edició del cicle de cinema Barcelona en moviment

Els dijous 16, 23 i 30 de juliol des de les 21 hores i fins la mitjanit es podran veure a la web del museu tres pel·lícules que presenten la ciutat des del prisma del gènere d'intriga o thriller

Redacció.- En el marc de la línia de recerca del Museu d’Història de Barcelona sobre les representacions urbanes contemporànies, el cicle de cinema Barcelona en moviment del MUHBA Park Güell, se centra a donar a conèixer com els films han caracteritzat la ciutat, l’han modificat i han contribuït a convertir-la en la metròpoli que avui coneixem. L’edició […]