Edició 4.671 (des del 27/09/2007)
Edició 4.671 (des del 27/09/2007)

Som lliures perquè som enginyosos?

Anaïs Iglesias i Masferrer Consultora / Màrqueting Online i Community Manager 07/08/14

Enginy: esperit d’innovació, habilitat, aptesa a trobar mitjans d’aconseguir o d’executar alguna cosa. Aquesta és la definició que ens dóna el diccionari quan busquem la paraula enginy. Però si fem un anàlisi més profund de la paraula enginy i el seu significat, ens trobem en versió una mica diferent del significat descrit pel diccionari.

José Antonio Marina, en el seu llibre Elogio y refutación del ingenio, defineix enginy com aquell projecte que elabora la intel·ligència per viure jugant. La seva meta és aconseguir la llibertat deslligada. El seu mètode és la devaluació generalitzada de la realitat (p.23). És a dir, considera enginy tot aquell projecte que ens permet jugar, fugir de la realitat per aconseguir ser lliures. Aquesta definició més elaborada i filosòfica ens acosta més a la idea actual d’enginy. De fet un enginy és un projecte innovador, en el moment que es presenta, l’objectiu del qual és executar alguna cosa per tal de millorar i/o devaluar la realitat a la que vivim.

Els individus busquem la llibertat i per trobar-la ho fem mitjançant el joc de la veritat i la realitat. Cerquem l’enginy per fugir de totes les coses serioses que ens dóna la vida, revolucionem la nostra intel·ligència.

La humanitat s’ha caracteritzat, des de fa segles, per ser una societat enginyosa, on s’està en la cerca constant en solucionar problemes i entendre la realitat. La ciència ha sigut l’encarregada de buscar la veritat, però qui ha sigut enginyós s’ha anat quedant en tots els passos fets abans d’arribar al final. És a dir l’enginy ha buscat la solució de la realitat passant pel joc de la intel·ligència per tal de fragmentar i desvincular la realitat i aconseguir la llibertat de comprendre.

Com diu José Antonio Marina: vivim en una paradoxa: l’únic valor permanent és la novetat, que no és permanent.

 

Anaïs IglesiasEnginyllibertatopinió

Més opinions de Anaïs Iglesias i Masferrer


Dalí: “el surrealisme soc jo!” Paisatges fora del temps, l’exposició de la reobertura

El Teatre-Museu Dalí mostra juntes per primera vegada dotze obres de l’època surrealista

Redacció.- El Teatre-Museu Dalí reobrirà aquest dissabte les seves portes després de 4 mesos de tancament a causa de la pandèmia. Ho farà amb una nova exposició temporal, Dalí: el surrealisme soc jo!” Paisatges fora del temps, que reuneix dotze obres de l’època surrealista juntes per primera vegada. Han presentat l’exposició, Montse Aguer, directora dels […]