Edició 4.699 (des del 27/09/2007)
Edició 4.699 (des del 27/09/2007)

Mort i renaixement de Platero

Núria Martí Constans Professora i escriptora 19/12/14

Resulta que en aquests dies nadalencs tan dolcíssims i tendres, un pobre ase de nom Platero que feia de figurant en un betlem de Còrdova la va dinyar després que un home de cent cinquanta quilos hi muntés. No immediatament. Va passar dos dies d’agonia abans de morir rebentat, mentre la foto de l’home tot gallet damunt de l’animal corria per la xarxa. El pobre burro només tenia cinc mesos. Trenca el cor imaginar-ho, d’una banda, i de l’altra, l’omple d’indignació. La bèstia, en tot cas, no era el pobre Platero del pessebre, que no es devia imaginar que seguiria les passes del seu homònim literari: “A mediodía, Platero estaba muerto.”

Als cordovesos, els queda això, el Platero de Platero y yo, just aquest any que se celebra el centenari de la publicació de l’obra. Un llibre breu del poeta Juan Ramón Jiménez, del qual, per cert, Ana Crespo acaba de fer una adaptació a la Lectura Fàcil per tal que arribi encara a més lectors. Un llibre breu de capítols breus, sí. Però intens i ple d’emoció.

Vivim en l’era de la brevetat. Triomfen els haikús i els microcontes més que mai (se n’organitzen sovint concursos literaris). Els relats breus es fan lloc entre bestsellers de mil pàgines (i sovint els superen en la gràcia dels girs narratius, en la qualitat del llenguatge i en l’ús de la sorpresa i la concisió). Si passem del text a la grafia, els joves no escriuen per sinó x, i canvien qu x k. I al món del cinema, els curts agafen protagonisme i se’n fan festivals. Per dir-ho en la llengua de Platero, lo bueno, si breve, dos veces bueno. Poques paraules i ben dites. Ben triades, escollides. Però brevetat no vol dir sequedat. Vol dir senzillesa lírica, vol dir naturalitat harmoniosa. I la prosa del Platero de Juan Ramón és tan poètica, tan celestial que hi viu també el burret desafortunat de Còrdova.

 

escriptorsnúria martíopinióPlatero

Més opinions de Núria Martí Constans


Concert de Jordi Savall al capdavant del seu grup Hespèrion XXI titulat Orient – Occident al 40è Festival de Torroella de Montgrí

També aquest divendres s'inaugura a l'Estartit les Nits de Jazz, un cicle de tres concerts

Redacció.- Després del concert inaugural celebrat el passat diumenge a l’esplanada exterior de l’auditori Espai Ter d’homenatge a les víctimes de la COVID-19 i els sanitaris protagonitzat per l’Orquestra Simfònica del Vallès, el 40è Festival de Torroella de Montgrí torna a l’Espai Ter i obre a tothom la resta de la seva programació d’estiu, que […]