Edició 4.775 (des del 27/09/2007)
Edició 4.775 (des del 27/09/2007)

Les ganes d’escriure

Núria Martí Constans Professora i escriptora 02/06/14

Escriure ha de respondre a una necessitat. Jaume Cabre, per exemple, afirma que es dedica a escriure perquè s’escriu a sobre. Una bona manera de definir un desig peremptori. Si no és així, si no hi ha aquest imperatiu, correm el risc que el resultat final sigui fals, poc viscut, poc emotiu.

En aquests anys de crisi que vivim sembla que hi ha més gent que mai que sent aquesta necessitat, tot i que, d’altra banda, el nombre de matriculats a les filologies és baix. No parlo d’estudiants universitaris (teca per a un altre dia). Tampoc d’escriptors professionals ni d’autors mediàtics que s’apunten a la llista de novel·listes, poetes i altres que signen llibres per Sant Jordi. Em refereixo a persones amb feines diverses i d’edats diverses que tenen l’ànsia de l’escriptura i que busquen en tallers literaris la manera de satisfer aquesta delera. Benvinguts tots. Potser de cent, de mil, un en farà ofici. Però tinc la certesa que, si més no, el vici d’escriure els farà créixer, els alliberarà i els ajudarà a entendre’s, els farà viure en present sense oblidar el passat i els prepararà per al futur.

A Girona, aquest curs escolar que s’acaba, s’ha inaugurat amb èxit l’Aula d’Escriptura al Centre Cultural La Mercè. A Barcelona fa temps que funciona l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. A Salt trobem l’Escola d’Escriptura del Gironès, amb seu a la Casa de Cultura Les Bernardes. Només per dir tres exemples d’entitats que ofereixen formació centrada en la producció literària fora de les universitats, just ara que la UB ha anunciat la supressió del grau de Romàniques (esperem que rectifiqui). S’organitzen també cursets d’escriptura creativa a biblioteques i llibreries d’arreu. Amb tot i contra tot, doncs, hi ha esperança. Potser les iniciatives més esperançadores són aquelles que van dirigides al públic ben jove, com ara el taller que, per segon any consecutiu, proposa per a aquest mes de juliol l’Escola d’Humanitats del Centre Cultural La Mercè, a Girona, per a nois i noies de 13 a 18 anys, perquè d’aquests joves d’avui naixeran els escriptors i els professors de demà. Comptat i debatut, el que compta és que encara hi ha moltes ànimes amb ganes d’escriure i molts professionals de la literatura amb ganes d’encomanar passions. Amb tot i contra tot.

BernardesEscola EscripturaescriptorsJaume Cabrenovela

Més opinions de Núria Martí Constans


Vint artistes de carrer pal·liaran els efectes de la pandèmia amb noves creacions

La Fundació Carulla presenta els projectes guanyadors de les beques 'SOS Cultura'

Redacció.- Sota el lema ‘Contra l’emergència emocional de la Covid-19, SOS Cultura’ s’han escollit 20 projectes en la categoria de Creacions a l’espai públic, que rebran 4.000€ cadascun. Aquests creadors culturals volen plantar cara a la pandèmia amb els seus projectes i ajudar a la societat a fer front a l’emergència emocional que està ocasionant […]