Edició 4.864 (des del 27/09/2007)
Edició 4.864 (des del 27/09/2007)

L’efecte Whatsapp a les nostres relacions

Francesc Grau Consultor de comunicació digital 29/07/14

Hi ha comunicacions que requereixen ser comunicades per via “tradicional”. I és així.

El fenomen de la digitalització de les nostres relaciones, a través de missatges de Whatsapp, tuits, actualitzacions de Facebook, likes a Instagram, etc.. sembla que estigui narcotitzant els nostres codis de relació. La nostra manera de comunicar-nos en moltes situacions potser mai havia estat tan en entredit com ara. I sembla que no es millorarà en breu.

Disculpes per Whatsapp, notícies personals en un mur a Facebook, emoticons a missatges directes per Twitter ‘tancant temes’, emails més o menys extensos excusant-se d’alguna cosa o d’algú.. tot un nou llenguatge digital que està substituint poc a poc el llenguatge interpersonal insubstituïble en situacions que ho requereixen.

En digital podem anticipar, reforçar idees, fer recordatoris. Inclús en alguns casos, podem informar y realment comunicar. Però sempre en contextos que no necessitin tractar-se en un altre format més presencial o radicalment personal.

Hi ha comunicacions que porten una càrrega emocional (positiva o negativa) que no hauria de ser transmesa (de moment) per cap altre canal digital: mostres d’afecte, trencaments (personals o professionals), aspectes vitals pel nostre interlocutor, o qualsevol cosa que sigui realment important per l’emissor.

M’entristeix haver d’escriure aquesta reflexió, però ho faig a mode de denúncia perquè a cap de nosaltres se’ns escapin quins són els protocols comunicatius que hem de fer servir en cada cas.

 

 

digitalemoticonsinstagrammailWhatsapp

Més opinions de Francesc Grau


La 14ª edició de la programació cultural Pepe Sales girarà al voltant de l’autor Charles Bukowski

Les activitats s’emmarquen dins la celebració del centenari de l’escriptor i poeta, i tindran lloc a Girona entre el 23 de gener i el 5 de febrer del 2021

Redacció.- La 14ª edició de la programació cultural Pepe Sales girarà al voltant de l’escriptori i poeta Charles Bukowski, considerat un autor emblemàtic i una figura irreverent de la literatura del segle XX. El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i els organitzadors de la iniciativa i responsables de l’Associació […]