Edició 4.815 (des del 27/09/2007)
Edició 4.815 (des del 27/09/2007)

Lectura fàcil / Irakurketa erraza

Núria Martí Constans Professora i escriptora 07/05/14

Tornem al Guggenheim i pengem una etiqueta blanca a l’olivera dels desitjos de la retrospectiva de Yoko Ono, al costat de centenars d’etiquetes escrites. A la nostra hi diu: “Tornarem”. Avui tornem, en present. Demà tornarem, en futur. La Lectura Fàcil ens ha dut a Euskadi més d’una vegada i sempre hi ha ganes de repetir l’experiència. El viatge amb tren i amb cotxe es fa llarg. Odio els avions. Però un cop allà, el país ens acull i sento que se m’entén, que comparteixo ideals amb aquells que fan voleiar una ikurrinya. Ara que ha arribat la traducció al basc de Set dies al llac amb el títol de Traizioa lakuan, encara em sento més unida a aquesta terra de muntanyes sempre verdes i penya-segats en els quals baten les onades del Cantàbric.

La Lectura Fàcil, aquests llibres escrits amb cura per a persones amb dificultats lectores, arriba a més lectors gràcies a Lectura Fácil Euskadi –amb la complicitat total del centre cultural Alhóndiga Bilbao– i sobretot gràcies a l’editorial Gaumin, que n’acaba de treure una col·lecció de quatre títols ens euskera. Zorionak! Publicar quatre llibres de cop es mereix una felicitació. I més si són per a persones a les quals costa llegir , sigui perquè són aprenents de la llengua, perquè han perdut l’hàbit lector o perquè tenen alguna discapacitat intel·lectual o física, per exemple.

La Lectura Fàcil acosta el plaer de llegir a aquests lectors que se senten frustrats davant d’un llibre convencional. I parlem de més d’un 30 % de la població. L’actual col·laboració de les biblioteques és imprescindible en aquesta tasca, així com el paper que hi desenvolupen les Associacions de Lectura Fàcil. També la feina dels llibreters. I la dels editors, és clar. Gaumin, a Euskadi. La Mar de Fàcil, Castellnou, PAMSA o La Galera, entre altres, a Catalunya. Els autors inventem històries senzilles en Lectura Fàcil sense oblidar-nos de la passió, de l’emoció, tan important en literatura. Escrivim. Creem. I sentim la satisfacció de saber que estem ajudant nois i noies, homes i dones, avis i àvies a viure noves vides.

Alhóndiga BilbaoGuggenheimLectura fàcilnúria martí

Més opinions de Núria Martí Constans


Temporada Alta programa 4 espectacles familiars i per a tota la família aquest desembre

Gran reserva, Mon petit souvenir, Acróbata y Arlequín i El meravellós viatge de la Lea

Redacció.- Amb l’objectiu de fer arribar les arts escèniques a grans i petits, Temporada Alta continua programant espectacles familiars i per a tots els públics, alguns d’ells estrenes absolutes o que es veuran per primera vegada a Catalunya. Aquest desembre la programació del festival inclou 4 propostes diferents: Un repàs dels millors moments de Rhum […]