Edició 4.779 (des del 27/09/2007)
Edició 4.779 (des del 27/09/2007)

La desigualtat comunicativa

Lluís Costa Professor Titular / Departament de Filologia i Comunicació de la UdG 20/02/14

L’”entorn de comunicació” s’ha transformat radicalment durant les dues darreres dècades. Ha canviat no únicament en relació a la quantitat i qualitat de la informació a la qual els ciutadans tenen accés, sinó també quant a les possibilitats que els individus disposen per comunicar i fer sentir la seva pròpia veu. Hem pontificat les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

Ara bé, hem de reconèixer les limitacions d’aquestes tecnologies. En particular, l’ “escletxa informativa”, que entre els rics i els pobres és immensa. L’accés a una de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) més barates –el telèfon– ens il·lustra de les enormes desigualtats entre el món dels pobres i el món dels rics. Una quarta part dels països del món té menys d’una línia telefònica per 100 habitants. La majoria de les persones en els països en via de desenvolupament –el 60 % del total– viu en àrees rurals. Però en aquests països més del 80 % de les línies telefòniques es troben en àrees urbanes. La distribució de les noves TIC no és més equitativa. El 84 % dels telèfons mòbils, el 91% dels aparells de fax i el 97% dels usuaris d’Internet es troba en els països desenvolupats. És evident, doncs, que per disposar d’un món més just, també des d’un punt de vista comunicatiu, hi ha molt de camí per recórrer.

 

comunicaciócubaPublicitatTICUniversitat de Girona

Més opinions de Lluís Costa


The New Catalan Ensemble presenta Bestiari al Petit Palau, una producció sobre poemes de Josep Carner

El concert s’emmarca en les commemoracions de l’Any Carner, en el cinquantenari de la seva mort

Redacció.- El proper dimecres, 28 d’octubre, a les 20 h, al Petit Palau (Palau de la Música Catalana), The New Catalan Ensemble presenta Bestiari, una producció amb cançons originals del pianista, compositor i arranjador Joan Díaz (Barcelona, 1967) a partir d’una selecció de poemes del Bestiari de Josep Carner. El concert, que coincideix amb la […]