Edició 4.673 (des del 27/09/2007)
Edició 4.673 (des del 27/09/2007)
toni iglésies

Fontserè. Una tipografia lliure i anàrquica

Toni Iglésies Trias Comunicador i publicitari 01/12/16

El procès creatiu de la lletra, la tipografia Fontserè es recolza en la faceta de dissenyador i cartellista de Carles Fontserè, sobretot de la seva etapa com a dibuixant del Sindicat de Dibuixants, durant la Guerra Civil espanyola. Un Fontserè jove, que amb 20 anys, quan comença la Guerra Civil, entra a formar part d’aquest sindicat, pinta el seu primer cartell i organitza el taller col·lectiu de propaganda.

Una gran part de les lletres que hem dissenyat es basen en 2 cartells realitzats l’any 1936, el de “Llibertat!”, per encàrrec per la FAI i imprès a la impremta Boix de Barcelona (140 x 100 cm, 4 tintes), i el de “Socialismo!”, per encàrrec del POUM i imprès a Atlàntida Arts Gràfiques (70 x 100 cm, 3 tintes). Es tracta de dos cartells en que la tipografia que l’artista dibuixa és contundent, i defineix les formes i estils que a partir d’aquell moment i d’aquests dos cartells, utilitzarà el Fontserè cartellista.

Els cartells d’aquesta etapa tenen una clara influència de l’estil Bauhaus. Només cal veure la forma dinàmica i estirada de la «S» a la paraula Socialismo, o la forma de la «E», al cartell Llibertat, com si els tres pals horitzontals que la formen notessin un fre, per deixar pas a una «R» lliure sense acabar de tancar.

Mentre es treballava el projecte, l’aire de llibertat de Fontserè ens ha portat a crear una tipografia viva, diferent i anàrquica, però que en el seu conjunt i en les seves formes la fa coherent i la integra al conjunt de tipografies sans-serif que existeixen. Una de les més representatives és l’Helvetica (1957) del dissenyador Max Miedinger o la Futura de Paul Renner (1927). La tipografia Fontserè és una lletra recomanable per mides grans, titulars, sumaris, intertítols… Si es vol es pot fer servir l’interlletrat i interlineat automàtic que li hem donat, de totes maneres, recomanem als editors i dissenyadors que igualment com farien en les seves edicions, ajustin l’interlletrat i l’interlineat, segons els seus objectius visuals, ajustant la seqüència de les lletres.

La tipografia Fontserè es un tipografia de pal sec, racionalista, i modernista, amb fortes reminiscències de l’escola alemanya Bauhaus i no tant del constructivisme soviètic dels anys 20 com podria semblar. Està fonamentada amb formes geomètriques rectes, rodones, i acabats triangulars, en aquest cas. Per la seva forma, és condensada, amb una verticalitat accentuada i de format cursiu, cosa que fa que tingui una personalitat i un dinamisme manifestat.

Carles FontserèdissenyopinióToni Iglésies

Més opinions de Toni Iglésies Trias


El Museu d’Història de Barcelona programa la segona edició del cicle de cinema Barcelona en moviment

Els dijous 16, 23 i 30 de juliol des de les 21 hores i fins la mitjanit es podran veure a la web del museu tres pel·lícules que presenten la ciutat des del prisma del gènere d'intriga o thriller

Redacció.- En el marc de la línia de recerca del Museu d’Història de Barcelona sobre les representacions urbanes contemporànies, el cicle de cinema Barcelona en moviment del MUHBA Park Güell, se centra a donar a conèixer com els films han caracteritzat la ciutat, l’han modificat i han contribuït a convertir-la en la metròpoli que avui coneixem. L’edició […]