Edició 4.861 (des del 27/09/2007)
Edició 4.861 (des del 27/09/2007)

Els joves i la música: creant identitat

Maria Gràcia Cornellà Psicològa 09/12/16

La música ha estat sempre de moda. Molts programes televisius s’han basat en la música i, des de fa uns anys, en els cantants amateurs que es volen convertir en professionals. De tots aquests, Oh Happy Day, de TV3, ha estat el primer en donar valor al cant coral i al grup com a element d’art i espectacle. Des que existeix aquest programa, ha crescut la febre dels joves (que en representen una bona part de l’audiència) per entrar a grups corals d’un o altre estil musical.

Cantar posa de bon humor i és una bona manera d’expressar les pròpies emocions. Cantar en grup permet compartir les emocions amb els altres, formar part d’alguna cosa més gran que nosaltres mateixos i, sobretot, perdre la vergonya de deixar-nos anar.

Si ens ho volem mirar des d’un punt de vista artístic, cantar en grup és ric, perquè unim estils i veus de persones diferents. Aquest any, vuit de les quinze cançons que formen part del disc de la Marató de TV3 estan cantades per grups de cantants que normalment no canten junts. I de fet, només tres estan cantades per cantants individuals.

Si volem anar més enllà, formar part d’un grup que ha de fer una sola cosa i que l’ha de fer bé (en aquest cas, cantar), provoca haver de posar en marxa les nostres habilitats socials: aprenem a adaptar-nos a la manera de fer del col·lectiu, que no és la de ningú concret, sinó la de la suma de tots, aprenem a ser flexibles per poder encaixar, aprenem a moure’ns de manera diferent que quan estem sols, a respirar de manera diferent, a expressar-nos de manera diferent.

Els humans som animals socials, cosa que significa que fer activitats que desperten allò més social que duem dins, ens fa sentir bé, contents, plens, útils.

L’adolescència és l’etapa de la vida en què les persones formem la nostra identitat i la nostra escala de valors. En uns temps com els actuals, on internet i les xarxes socials tenen tant de pes, provocant que es doni un valor excessiu a la imatge, a seguir les modes o a encaixar en un model forçat des de fora, poder formar part d’un entorn que sí promou les habilitats socials, el respecte als altres, l’escolta i la consciència de grup, pot resultar molt positiu per evitar que els nostres fills es tanquin en les seves pantalles.

Ara que ve Nadal, trobarem molts grups, esperem, cantant les cançons pròpies d’aquests dies. Si us els creueu, observeu com respiren junts, com gaudeixen junts del que estan fent. Si en teniu oportunitat, uniu-vos a la festa del cant coral, animeu els vostres fills a participar-hi.

Sentir-se part d’un grup, saber-s’hi estimat i valorat (sigui un grup coral, un grup classe o la pròpia família), ens fa sentir segurs i valuosos, i ens protegeix de tancar-nos en nosaltres mateixos o de buscar aquesta seguretat en les xarxes o en grups socials menys adequats.

adolescentsMaria Gràcia Cornellamusicapsicològa

Més opinions de Maria Gràcia Cornellà


EnginyersGi presenta una nova aplicació que analitza el risc d’infecció per via aèria del Covid-19

L'aplicació realitza simulacions que permeten comparar aquest risc en diferents escenaris per a espais interiors

Redacció.- L’ús d’aquesta aplicació que presenta el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, és senzill i intuïtiu; només cal indicar el nombre de persones que es troben en un espai interior, el temps d’exposició, i la superfície i altura d’aquest espai, per a realitzar la simulació. L’analitzador aporta dades referents a diversos […]