Edició 4.779 (des del 27/09/2007)
Edició 4.779 (des del 27/09/2007)

Comunicació pel canvi social

Lluís Costa Professor Titular / Departament de Filologia i Comunicació de la UdG 29/05/14

La comunicació pel canvi social s’inscriu en un projecte transformador que es proposa el desenvolupament de l’individu i la societat. Resulta una manera molt efectiva d’intentar aplicar la màxima marxista que mana a no conformar-se a interpretar el món, sinó que proposa, com a exigència irrenunciable, el transformar-lo.

El debat i la reflexió al voltant de la comunicació pel canvi social ha experimentat una progressiva intensificació a mesura que transcorria la segona meitat del segle XX, fins a arribar a una inqüestionable renovació teòrica amb el nou segle. Sens dubte, cal interpretar aquesta maduració teòrica a partir de la radical embranzida de tecnologies potencialment participatives com ara Internet, així com de l’ascensió de moviments democràtics globals.

És evident que la profunda i generalitzada eclosió de les noves tecnologies, afegida a la implementació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), ha erosionat i laminat els continguts propis de l’essència humanística i de pensament social, en favor de la difusió de coneixements tècnics orientats a l’aplicació pràctica i professionalitzadora del estudis de Comunicació.

Cal relativitzar l’enorme preponderància dels artefactes tecnològics i la seva indiscutible centralitat en els processos de comunicació i apostar per la idea que el més important són els fluxos comunicatius que hi circulen, o sigui els continguts per damunt del continent, és a dir, per sobre l’eina, la qual, però, també és, naturalment, imprescindible en el procés. Les xarxes de comunicació són els missatgers, però no el missatge. El mitjà no és el missatge tot i que influeixi en el format i en la distribució.

Escrivim això, amb motiu de la recent publicació del llibre Comunicació pel canvi social. Reflexions i experiències per una comunicació participativa, emancipadora i transparent, editat pel Grup de Recerca “Comunicació Social i Institucional” de la UdG.

Per a més informació del llibre vegeu: https://www.documentauniversitaria.cat/botiga.php?a=llibre&id=729

 

comunicaciólluís CostamarxismemissatgeUdG

Més opinions de Lluís Costa


The New Catalan Ensemble presenta Bestiari al Petit Palau, una producció sobre poemes de Josep Carner

El concert s’emmarca en les commemoracions de l’Any Carner, en el cinquantenari de la seva mort

Redacció.- El proper dimecres, 28 d’octubre, a les 20 h, al Petit Palau (Palau de la Música Catalana), The New Catalan Ensemble presenta Bestiari, una producció amb cançons originals del pianista, compositor i arranjador Joan Díaz (Barcelona, 1967) a partir d’una selecció de poemes del Bestiari de Josep Carner. El concert, que coincideix amb la […]