Edició 4.632 (des del 27/09/2007)
Edició 4.632 (des del 27/09/2007)
Titulars | dilluns, 16 desembre 2019

El mestre Josep Pons llença el disc de Ravel ‘Jeux de miroirs’ (Harmonia Mundi) amb Javier Perianes i l’Ochestre de Paris

La concepció artística d’aquest disc dedicat a Ravel és molt original, inclou per un costat el seu "Concert en Sol Major" i, per l'altre, obres concebudes en dues versions

Redacció.- Aquest mes de novembre, Josep Pons ha tret a la llum el nou disc, Jeux de miroirs, amb el segell Harmonia Mundi, al capdavant de l’Orchestre de Paris i amb Javier Perianes com a solista al piano, amb qui Pons ha col·laborat estretament en diverses ocasions. El disc es va llençar al mercat a l’Estat espanyol el 8 de novembre i el 29 de novembre a nivell internacional, i es presenta a Madrid el 16 de desembre a l’Instituto Francés i el 17 de desembre a les 11h a Barcelona, al Gran Teatre del Liceu.

Aquest disc se suma a la seva col·lecció de més de 50 projectes discogràfics que han assolit gran reputació entre la crítica i molt bona acollida entre el públic melòman. Només amb la seva faceta discogràfica, el director musical del Gran Teatre del Liceu, que desenvolupa una intensa carrera a l’estranger, ha obtingut els màxims guardons com els Grammy, Cannes Awards, Grand Prix de l’Académie Charles Cross, Diapasson d’Or, Choc de la Musique o Timbre du Platin.

Ara ens presenta un ‘joc de miralls’ en què es proposa un repte a l’oient: descobrir la immensitat de Ravel a través de la seva escriptura pianística i les versions orquestrals que el mateix compositor en va escriure, sense fer-ne una translació literal, sinó esdevenint obres totalment noves que recullen l’essència de l’original. Pons i Perianes han escollit Alborada del gracioso, Le Tombeau de Couperin i el Concert en Sol major per jugar amb la nostra percepció sensitiva. La primera obra del disc, Alborada del gracioso, es presenta en versió orquestral, i la versió pianística se situa a la darrera pista del disc. De la mateixa manera, Le Tombeau de Couperin se situa en segon lloc ara en la versió per a piano sol, i apareix per orquestra com a penúltima peça i, al centre, el Concert en Sol Major, M. 83, brillant i alhora suggerent. D´aquesta manera es pot apreciar la riquesa compositiva de Ravel i tots els seus matisos, en un disc original i engrescador concebut conjuntament entre el mestre i el pianista.

El disc demostra que no podem establir una jerarquia entre les obres per a piano i les mateixes orquestrades, sinó que es tracta de dues facetes diferents que donen com a fruit autèntiques obres mestres. El refinament dels colors i matisos que adquireixen les obres pianístiques amb l’orquestració les fan obres úniques del repertori dels millors directors, mentre que les obres per a piano gaudeixen d’una tècnica depurada i una exploració de les capacitats expressives de l’instrument difícilment superables.

Els propers 10 i 11 de gener, Josep Pons, al capdavant de l’Orchestre National du Capitole de Toulouse i amb Javier Perianes com a solista, interpretarà, a la capital occitana, el Concert per a piano en Sol major, l’Alborada del gracioso i la Rapsòdia espanyola de Ravel, així com les suites núm. 1 i 2 d’El sombrero de tres picos de De Falla.

El Liceugran teatre de liceuJeux de miroirsJosep Ponsliceu

Escenaris

El Festival TOT es pot gaudir fins al 27 de març

20/03/2011 03:56
Cinema

Gregory Nava presentarà per primer cop a l?estat El Norte, dins el 21è Festival de Cinema de Girona

30/11/2009
Música

‘The Mamzelles’, el trio musical que hi ha al darrere de la recent campanya d’Envàs on vas?

29/01/2013 05:06
Escenaris

?Xafarderies? al Teatre Gaudí de Barcelona

06/08/2009