Edició 4.859 (des del 27/09/2007)
Edició 4.859 (des del 27/09/2007)
Titulars | Divendres, 30 agost 2013

Maria Carme Poblet guanya el 31è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb Pluja sobre terra molla

Durant l'acte també es va presentar l’obra guanyadora en l’anterior edició, El metge i un gos d'atura, d'Inès Vidal

 

 

Maria Carme Poblet Casanovas ha guanyat el 31è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb el treball Pluja sobre terra molla, que editarà Cossetània. En l’obra, una àvia explica la seva experiència durant la guerra en una carta a la seva néta, servint-li de suport per retrobar una estabilitat emocional que ha tingut vetada des de la infantesa. Durant l’acte de lliurament del Premi, presidit per la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, el 28 d’agost a Vinebre, també es va presentar l’obra guanyadora en l’anterior edició, El metge i un gos d’atura, d’Inès Vidal.

Maria Carme Poblet, va néixer a a l’Espluga de Francolí el 1953 i viu a Blanes. Administrativa de professió i afeccionada a prendre notes d’allò que succeeix en el seu entorn, ha presentat a aquest certamen literari la seva primera novel·la. Al treball hi ha plasmats alguns fets sobre els quals es va informar i la van impactar des de ben jove, com l’Olimpíada popular de Barcelona del 1936, amb una clara voluntat antifeixista i de denúncia dels jocs olímpics a l’alemanya nazi, o els hospitals militars on els soldats eren cuidats per joves infermeres voluntàries. L’autora en aquest moment ja prepara el seu segon treball, ambientat entre el 1917 i el 1971 i amb una forta base històrica centrada en les guerres d’aquest període.

Pluja sobre terra molla és una novel·la sobre la connexió entre dues generacions, les d’una àvia i una néta que no han tingut la vida fàcil a causa de la guerra i d’altres fets, com la pèrdua de persones estimades, el desengany amorós i la malaltia. La sensibilitat artística de la protagonista es veurà beneficiada pel seu retorn a l’Espluga de Francolí, on hi té vincles familiars i hi retrobarà l’amor i començarà a espantar els fantasmes del passat que reapareixen en qualsevol moment. El llast de la guerra civil, a través del record de les experiències més doloroses de persones properes, és ben palpable en aquesta obra.

En la presentació de l’obra premiada en l’anterior edició, El metge i un gos d’atura, es va destacar la capacitat de la novel·la per transmetre, amb un estil directe i tallant, la complexitat dels personatges, inserits en el context del Pirineu de Lleida, que es presenta bucòlic i alhora salvatge, talment com en un conte infantil. L’imaginari de l’obra d’Inès Vidal gira entorn el món dels infants i dels contes, però contrastant-los amb una realitat sovint cruel amb els més febles.

 

 

> Informació complementàriaArts

Els Ai Ai Ai presenten el seu nou treball discogràfic d?estudi després de 10 anys

27/11/2008

L’Alt Empordà es converteix un any més en la ‘República de les paraules d’estiu’ amb el VII Camallera Cançó d’autor

27/07/2015
Videoclips

Immersió

28/11/2011 03:41
Música

El 2n Cicle Jazz a la Fresca oferirà vuit actuacions gratuïtes els dijous d’estiu

01/07/2016

Segona jornada de l’itinerari Arts per educar en la incertesa, «Aprendre que ens necessitem els uns als altres»

amb la participació del filòsof Santiago Alba Rico, l’actriu Rosa Gamiz i les mestres Natàlia Nadal i Anna Figueras

Redacció.- L’emergència sanitària arrel de la Covid-19 ha obligat els centres educatius a reinventar-se per garantir el compliment de mesures com la distància de seguretat, la separació per grups bombolla o l’ús de la mascareta. Aquestes mesures han tingut efectes directes sobre el benestar emocional i físic de la comunitat educativa, així com en l’aprenentatge […]