Edició 4.744 (des del 27/09/2007)
Edició 4.744 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dimarts, 10 març 2015

La seu de Girona del Col·legi de Periodistes acull una exposició sobre les primeres locutores de la ràdio a Catalunya

La mostra, comissariada per Sílvia Espinosa, es podrà visitar fins al 10 d'abril

La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya és la primera seu itinerant d’aquesta exposició-homenatge a les pioneres de la ràdio a Catalunya. Es tracta d’una mostra de petit format que es va inaugurar a la seu del Col·legi a Barcelona coincidint amb la primera celebració de la Jornada Dones i Ràdio al segle XXI, el mes de novembre passat.

L’exposició és un recull de 28 antigues fotografies i alguns textos per contextualitzar l’època que s’hi il·lustra, la dels pioners de la radiodifusió als anys 20 i 30 del segle XX. La mostra, tal com explica la seva comissaria, la professora de la Universitat de Girona (UdG) Sílvia Espinosa, “es complementa amb uns clips de vídeo d’algunes de les primeres locutores protagonistes de les fotografies on expliquen la feina que portaven a terme”. També hi ha alguns enregistraments de vells programes de ràdio, de la dècada dels anys 30 amb les veus de les grans Rosalia Rovira, de Ràdio Associació de Catalunya, i Mª Carme Nicolau, de Ràdio Barcelona. El muntatge també inclou un fragment d’una entrevista inèdita -feta especialment per a l’exposició- a la coneguda locutora de programes de beneficiència de la ràdio de la postguerra Pilar Montero. A més, també s’hi poden veure imatges de les locutores que van treballar a la ràdio de Catalunya de la dècada dels anys 40, com la mítica Mercedes Laspra, la veu del consultori de Dª Montserrat Fortuny, o la pionera de les emissions a Andorra, la locutora de Ràdio Badalona durant el primer franquisme, Maria Escrihuela.

El material exposat forma part de la documentació recollida per a diferents recerques per part de la comissaria de la mostra, i també d’imatges aconseguides mercès a la difusió del seu llibre Dones de Ràdio.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies al suport del Departament de Filologia i Comunicació de la UdG i de l’Institut Català de les Dones, i forma part de la tasca divulgativa que està duent a terme Espinosa per reivindicar el paper de les dones als antics mitjans de comunicació, tot fent-les visibles. 

L’exposició sobre les primeres locutores de la ràdio a Catalunya es podrà visitar fins el 10 d’abril a la Sala Huertas Claveria de la seu del Col·legi de Periodistes a Girona (de dilluns a divendres, de 10 a 13h, i també els dimecres a la tarda, de 16h a 19h). Posteriorment anirà a altres seus del Col·legi, començant per la de Manresa.

> Informació complementària

doneshomenatgeperiodismeràdio

Escenaris

Temporada Alta acull “La máquina de la soledad”, un espectacle documental que reivindica el valor ocult dels objectes

31/10/2014
Cinema

Sitges 2020 presenta una programació innovadora que aposta pels nous talents del fantàstic i premia el mestre David Lynch

01/09/2020
Escenaris

Pere Faura i Iñaki Alvarez presenten el seu espectacle Diari d’Accions

20/05/2012 02:57
Música

Les nits d’estiu s’omplen de música, humor i cinema per a tots els públics al Poble Espanyol

17/06/2017

Temporada Alta manté l’aposta pel cinema programant 8 pel·lícules i una videoinstal·lació

Albert Serra, estrenarà a Catalunya la videoinstal·lació Personalien

Redacció.- La 29a edició del festival Temporada Alta vol ser una mostra de continuïtat de les darreres edicions, per això un any més demostra el compromís amb les produccions cinematogràfiques programant un total de 8 pel·lícules. El públic del festival podrà veure pel·lícules de temàtiques socials i culturals molt diverses. En els darrers anys el […]