Edició 4.871 (des del 27/09/2007)
Edició 4.871 (des del 27/09/2007)
Titulars | Diumenge, 12 gener 2020

La històrica producció d’Aida amb escenografia de Mestres Cabanes retorna al Liceu en el seu 75è aniversari

Quatre de les veus més destacades del moment debuten en els rols principals

Redacció.- Els històrics decorats de Mestres Cabanes tornen a l’escenari del Gran Teatre del Liceu 75 anys després de la seva estrena l’any 1945 amb aquesta espectacular Aida que dirigirà el mestre Gustavo Gimeno durant 14 funcions, del 13 de gener al 2 de febrer. Un dels títols més populars de Verdi i un dels preferits pel públic liceista que suposarà no només el debut del director musical valencià, sinó també el de quatre de les veus més destacades del panorama internacional, la de les dues sopranos nord-americanes Angela Meade i Jennifer Rowley en el paper d’Aida i Yonghoon Lee i Luciano Ganci com a Radamès. Les mezzosopranos Clémentine Margaine i Judit Kutasi en el rol d’Amneris i els barítons Franco Vassallo i Àngel Òdena en el d’Amonasro completen un repartiment que compta amb moltes més veus excepcionals.

Aquesta obra mestra de l’escola catalana d’escenografia és per a molts especialistes el punt culminant de la trajectòria artística de Mestres Cabanes i sens dubte un dels principals atractius de la proposta, adaptada en la seva recuperació per Jordi Castells i basada en telons pintats amb un domini impressionant de la perspectiva i de la dramatúrgia operística. Aquesta Aida que dirigeix escènicament Thomas Guthrie, és, doncs, un autèntic tribut al passat del Gran Teatre Liceu i a la trajectòria de l’escenògraf manresà com tot un referent de la lírica al país.

Aquesta òpera fonamental del catàleg verdià narra el drama d’Aida, una princesa etíop que, a causa dels designis del destí, es transforma en esclava d’Amneris, la filla del faraó egipci. Ambdues formen un triangle amorós perfecte amb Radamès, heroi dels exèrcits egipcis enamorat d’Aida i alhora estimat per Amneris, però sense ser corresposta.

L’actual director titular de l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg, Gustavo Gimeno, dirigeix per primer cop al Liceu i ho fa amb una de les fites musicals del Verdi més tardà, que amb 58 anys li van encarregar aquesta òpera des d’Egipte per a celebrar la inauguració del Canal de Suez. Una partitura amb una estructura musical perfecta i una instrumentació espectacular que destaca per moments brillants com les àries d’entrada del tenor i la soprano “Celeste Aida” i “Ritorna vincitor”, la “Marxa triomfal” del segon acte, l’ària d’Aida del tercer acte “O patria mia” o com el duo amb intervencions externes que presagia el destí fatal de la parella protagonista amb “Oh terra, addio”.

Aida és una òpera en quatre actes amb música de Giuseppe Verdi i llibret d’Antonio Ghislanzoni. Es va estrenar per primer cop el 24 de desembre de 1871 a l’Òpera d’El Caire. A Barcelona va arribar gràcies a la iniciativa del Teatre Principal, amb una primera representació el 16 d’abril de 1876. Al Liceu, s’hi va estrenar gairebé un any més tard, el 25 de febrer de 1877, i des d’aleshores ha estat l’òpera més representada al Teatre de La Rambla, on s’ha representat 454 cops. La darrera representació al Liceu es va fer el 30 de juliol de 2012.

AidaGiuseppe VerdiJordi Castellsliceu

Escenaris

El Teatre Eòlia programa una funció solidària de La Maternitat d’Elna

08/03/2016
Videoclips

Pareras Parelladas

18/05/2008 3:52''
Cinema

Julio Manrique torna a recórrer al dramaturg David Mamet a “Una altra pel·lícula”

02/11/2015
Música

Carles Dénia actua aquest divendres al CAT de Barcelona

28/10/2010

Les companyies Nómada i Carmen Muñoz presenten al SAT! les seves últimes creacions

En el marc de la iniciativa “Circula! Tren de creació i formació en dansa"

L’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), en el marc de la iniciativa “Circula! Tren de creació i formació en dansa”, proposa un programa doble de dansa Contemporània: Dulces Bestias, de la companyia canària Nómada i Bailes de histéricas, de la bailaora i coreògrafa Carmen Muñoz. La sessió, inicialment programada dins el Festival Dansat del […]