Edició 4.778 (des del 27/09/2007)
Edició 4.778 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dijous, 12 gener 2017

Girona celebra l’any Fontserè amb un ampli programa d’activitats

Més de 50 peces a la mostra “Carles Fontserè: photocitizen” per reviure l’experiència fotoperiodística de Fontserè a Amèrica i Europa

Redacció.- L’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat han organitzat un programa d’activitats conjunt per celebrar l’Any Fontserè. Les activitats es portaran a terme durant el primer trimestre de l’any i se centraran a divulgar la vida i l’obra del polifacètic artista Carles Fontserè amb motiu del centenari del seu naixement (1916-2016).

En el marc d’aquestes activitats s’han organitzat dues exposicions, una conferència i una lectura dramatitzada. El dijous dia 12, l’Escola Municipal d’Art s’ha inaugurat la mostra “Carles Fontserè: photocitizen” a la Sala d’Exposicions del Centre Cultural la Mercè. “Photocitizen” és una exposició fotogràfica comissariada per Núria F. Rius i Ricard Planas i organitzada conjuntament entre el Departament de Cultura i l’Escola Municipal d’Art amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.

Inauguració de Photocitizen

El regidor de cultura, Carles Ribas, ha inaugurat l’exposició “Photocitizen” comissariada per Núria F. Rius i Ricard Planas a la Sala d’Exposicions de La Mercè en un acte on també ha assistit Francesc Ten, director dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona.

Ribas ha destacat la “realitat” que transmeten les fotografies de Carles Fontserè i ha animat a tothom a participar dels nombrosos actes que es celebraran a la ciutat de manera conjunta entre l’Ajuntament, la Diputació i el Departament de Cultura de la Generalitat durant aquest primer trimestre. Tal i com ha destacat també la comissària, Núria F. Rius, a la presentació de l’exposició, cal apreciar l’espontaneïtat que aconseguia extreure Fontserè del que ell anomenava “geografia humana”. Aquesta espontaneïtat, ha advertit Rius, tanmateix, no és en absolut improvisada, ans al contrari, Fontserè era intreballador incansable com ho demostra el volum ingent de treballs fotogràfics que es poden trobar arreu del món a nombroses col·leccions.

En aquest cas, es tracta d’un recull de treballs fotogràfics realitzats per Fontserè a New York pels volts del 1958. Complementant aquesta exposició, el dijous 16 de febrer, a les 19 h, la mateixa comissària oferirà la conferència “Carles Fontserè i la fotografia” al Centre Cultural la Mercè.

D’altra banda, fins al 4 de febrer, la Biblioteca Carles Rahola acull l’exposició “Mirades a Fontserè”, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un recull d’interpretacions fotogràfiques realitzades per fotoperiodistes catalans sobre l’artista que ha estat comissariada per Pere Duran amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

L’Escola Municipal d’Humanitats també ha programat una conferència sobre Fontserè el dimecres 8 de febrer, a les 19 h, al Centre Cultural la Mercè. Gerard Bagué pronunciarà “Les memòries de Carles Fontserè: autobiografia contra història oficial”, una reflexió sobre el gran talent de Fontserè per relatar el seu temps.

Finalment, el 24 de febrer, a les 20 h, la Casa de Cultura presenta “Objectes trobats”, una lectura dramatitzada en què una periodista entrevista a Fontserè amb música en directe. La interpretació anirà a càrrec de Xavier Sais i Cristina Cervià, que a la vegada és la creadora i directora, la música en directe serà interpretada per Quim Solà.

Tots els actes són gratuïts si bé l’aforament és limitat. En el cas de la conferència de l’Escola Municipal d’Humanitats, cal inscriure’s prèviament al web www.girona.cat/emhu.

Carles FontserèculturaNúria F. Riusricard planas

Exposicions

Obra Social “La Caixa” presenta la primera exposició dedicada a Velàzquez a Barcelona

17/11/2018
Escenaris

El Ballet ‘Don Quixot’ més cèlebre del repertori arriba al Liceu amb la “Companyía Nacional de Danza”

07/09/2018
Cinema

Johnny Depp protagonitza ‘Los diarios del ron’

03/05/2012 02:20
Cinema

Nosaltres sols

24/06/2010 02:05

Exposició retrospectiva de Quim Corominas, «Corominas, 50 anys d’art»

La mostra, comissariada per Sebastià Goday, presenta més de 150 obres de l'artista

Redacció.- Quim Corominas (Sarrià de Ter, 1951), de formació autodidacta, ha combinat durant anys la creació visual i la docència artística a Girona. La Fundació Casa de Cultura de la Diputació de Girona, la Fundació Fita i la Fundació Rafael Masó presenten una exposició múltiple, de 150 peces, amb obra de gran format a les sales […]