Edició 4.536 (des del 27/09/2007)
Edició 4.536 (des del 27/09/2007)
Titulars | dijous, 18 octubre 2018

Figueres estrena dissabte el concert ‘Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol’

En el marc de les jornades 'Science Needs You!'

Redacció-. El proper dissabte 20 d’octubre a les 21 hores, i en el marc de la tercera edició de les jornades de divulgació científica Science Needs You!, organitzades per l’ACDIC, s’estrenarà a “La Cate” de Figueres (Ronda del Rector Arolas, 4) el concert ‘Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol’. Aquest recital, que més endavant té previst presentar-se a l’Auditori de Barcelona, destaca per tenir en el seu programa la ‘re-estrena’ de l’obra perduda d’Anselm Clavé “La Revolució” que des de la seva presentació al Liceu el 1869 no s’havia tornat a interpretar. Es tracta d’una cantata per a cor i orquestra que Clavé al seu dia va dedicar al polític republicà Abdó Terrades (Clavé també era amic personal de Monturiol) i compartia amb ell idees polítiques: eren els pioners del republicanisme a Espanya. L’obra descrivia la decadència de la monarquia  envers el triomf de les forces progressistes. Musicalment, la partitura inclou la Marcha reial i la cançó La campana, un himne revolucionari dels fets del 1841. La resta del repertori de la vetllada el conformen obres que Pep Ventura va interpretar per recaptar fons per finançar el projecte del submarí “Ictineu” de Narcís Monturiol, entre les que destaquem la transcripció que va fer de “La Marsellesa”, i també havaneres del músic vallensenc Vicenç Olivé i Mulor, entre d’altres.
Els intèrprets de la vetllada  seran la Coral La lira de Sant Cugat i el Quartet Revolucióencapçalat per Santi Escura, pianista i compositor, el qual ha fet, a més, els arranjaments musicals; Adriana Montorfano, flauta; Edgar Casellas, violoncel; i Jordi Casas, clarinet.
El concert té intenció de vincular ciència amb cultura i il·lustrar la realitat social de l’època en el context de la 2ª revolució industrial, intentant establir vincles entre l’època de Monturiol, Clavé i Terrades; i l’època actual, amb les seves particularitats socio-econòmiques i tecnològiques. Tanmateix, en el terreny estrictament musical, es vol reforçar la col·laboració entre els intèrprets del Vallès i de l’Empordà i trobar punts de contacte entre ambdós territoris.
Aquest recital es duu a terme gràcies a la col·laboració de Federació de Cors de Clavé, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC).
.músicaclàsicaconcertfigueres

Escenaris

Ja a la venda l’abonament pel Black Music Festival

16/02/2010
Tendències

Vídeo de suport a Acció Cultural. SIES.tv recolza la campanya a favor d’Acció Cultural del País Valencià

10/05/2011 01:18
Escenaris

Obertes les inscripcions del curs d’il·luminació de la Etecam

13/10/2011
Cinema

Brad Pitt interpreta a un malcarat mafiós a ‘Mata’ls suaument’

20/09/2012 02:12