Edició 4.747 (des del 27/09/2007)
Edició 4.747 (des del 27/09/2007)
Titulars | Diumenge, 21 setembre 2008

Els espots electorals o l’espectacle de la democràcia

Una exposició sobre la propaganda política al Palau de la Virreina de Barcelona

La mostra repassa dinou anys d?anuncis electorals i posa a disposició del visitant tot el material, que suma 2.500 elements
La concepció i el desenvolupament de l’espot televisiu produït pels partits i les organitzacions polítiques que es presenten a unes eleccions han evolucionat enormement des de les primeres campanyes televisades als Estats Units durant la dècada dels anys 60 del segle passat. Actualment, l’espot electoral s’ha convertit en un gènere encreuat: l’anunci comercial, la ficció, el documental, el videoclip, la paròdia o l’espectacle esportiu o musical formen part del catàleg polític.

Tenint en compte l’agenda a què se sotmet una campanya electoral actualment, l’espot ha adquirit una gran importància gràcies a la seva capacitat per concentrar un missatge i per crear nínxols en l’imaginari políticocomercial dels votants. Al mateix temps, l’aparició d’Internet ha obert nous camins per al màrqueting polític, de la mateixa manera que reverteix el dèficit de representació provocat per la major part de les legislacions electorals existents, que no permeten la promoció de partits minoritaris.

Aquesta exposició acosta al públic un banc de 2.500 espots electorals emesos a les televisions (i llocs web) de 70 països des del 1989 fins al 2008. El material es presenta agrupat a les sales i mitjançant un servei especial de programació ?a la carta? a disposició del visitant. Seguint uns determinats criteris de narració i de format, la mostra proposa una reflexió sobre el caràcter homogeni i globalitzat de l’espot a tot el món com a reflex d’una política igualment estandarditzada.

Paral.lelament a l’exposició, s’ha editat un llibre en què es recull el polèmic diari personal de Roberto Alfa, un dels directors de campanya electoral més coneguts, assassinat a Guatemala al començament del 2008. El llibre, a més, inclou dos DVD amb una selecció de més de 200 espots.

L?últim dia per endinsar-se en el món de la publicitat electoral és el 28 de setembre.

> Informació complementària

barcelonaexposicio

Cinema

‘Moonrise Kingdom’, la nova proposta de Wes Anderson

14/06/2012
Videoclips

El Chico Con La Espina En El Costado

31/03/2008 4:27''
Cinema

Thriller polític amb Naomi Watts i Sean Penn

04/11/2010 01:45
Tendències

Òmnium Cultural compleix mig segle d’història amb nous reptes

01/06/2011 09:06

Es posa en funcionament un nou recurs sonor de Visitmuseum al Museu d’Art de Sabadell

Amb l’objectiu de complementar i enriquir la visita presencial del museu i ser accessible al turisme estranger

Redacció.- El Museu d’Art de Sabadell ha posat en funcionament un nou recurs interpretatiu a la seva exposició permanent en el marc del programa Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement amb l’objectiu de complementar i enriquir la visita presencial del museu i […]