Edició 4.749 (des del 27/09/2007)
Edició 4.749 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 20 gener 2014

El Museu Episcopal i el VIT Vic promouen una jornada pionera sobre els reptes de la impressió 3D als museus

Les facilitats d'ús i la baixada de costos de la impressió 3D obren una multitud d'oportunitats en aquest àmbit

El Museu Episcopal de Vic (MEV) acollirà aquest dijous 23 de gener una jornada al voltant dels reptes que el coneixement obert i les impressores 3D suposen i generen a l’àmbit dels museus. La jornada Imprimir un museu. Els reptes dels museus davant el coneixement obert és una de les primeres que es fan a Catalunya sobre aquesta temàtica i està organitzada pel propi MEV i pel VIT (Ajuntament de Vic). La participació a la jornada requereix d’inscripció obligatòria i és gratuïta.

En els darreres anys, el MEV ha utilitzat la tecnologia 3D per crear reproduccions d’obres d’art. Aquesta tecnologia té una gran potencialitat en altres aspectes de la restauració, la recerca, l’educació o la divulgació. Aquesta creació de continguts culturals en 3D obre nous reptes sobre la seva utilització i accés universal i planteja nous discursos entorn del coneixement obert.

Per altra banda, les facilitats d’ús i la baixada de costos de la impressió 3D obren una multitud d’oportunitats que poden donar una nova vida als objectes i permeten als museus connectar i compartir coneixement amb un públic més ampli. Més enllà del debat en la jornada s’habilitarà un espai de demostració que permetrà descobrir les possibilitats que dóna la impressió 3D.

L’espai 3D en acció estarà obert al públic en general fins les 18h i hi seran presents les empreses Nub3D i Sicnova 3D i el col·lectiu BlablaLab. Es podrà veure en funcionament un equip d’impressió “MakerBot”, representatiu de l’origen del moviment “maker” que va donar lloc a aquesta tecnologia, dos equips d’impressió comercial i un escànner 3D que realitzarà la digitalització d’una peça del museu.

En la jornada s’abordaran diferents aspectes relacionats amb la impressió 3D i la cultura oberta. Carlos Camí (Nub3d) parlarà entorn de la digitalització en 3D, Carme Comas (MEV) explorarà sobre les potencialitats del 3D en aspectes com la pedagogia i l’accessibilitat dels museus, Albert Sierra (Agència Catalana del Patrimoni) explicarà el cas de l’aplicació de la tecnologia a l’absis de Sant Climent de Taüll. La jornada inclourà una taula rodona sobre els nous reptes dels continguts culturals i l’ús de les impressores 3D amb la participació de Joan Soler Adillon (UPF), Àlex Hinojo (Fundació Wikipedia), Raul Nieves (col·lectiu blablabLAB) o Ángel Llavero (Sicnova 3D).

 

 

 

 

 

> Informació complementària

3dArt RomànicmuseuspatrimoniVicVit

Tendències

White Summer torna a acolorir l’estiu a la Costa Brava amb més de 200 activitats en 23 dies

03/07/2018
Escenaris

Quim Masferrer presenta ‘Temps’, una tragicomèdia de la vida en 90 minuts dirigida per Ramon Fontserè

22/11/2012
Cinema

L’Acadèmia de Hollywood declara Sitges com a festival qualificat per a presentar els curts guanyadors als Oscar

05/01/2014
Escenaris

Reus, coprodueix Els tres aniversaris, la nova proposta de la Sala Trono

22/04/2017

Bòlit presenta el catàleg ‘El jo i l’altre. El primer septeni’ de Pep Aymerich & Jordi Esteban

Un recull de propostes que han anat creant al llarg dels darrers anys

Redacció.- La presentació ha anat a càrrec de Carme Sais, Clara Garí, Roger Ferrer, Pep Aymerich i Jordi Esteban. EL JO I L’ALTRE és el nom genèric que engloba el conjunt de propostes que duen a terme el duet d’artistes plàstics format per Pep Aymerich & Jordi Esteban. El catàleg ‘Primer Septenni’ recull de les […]