Edició 4.782 (des del 27/09/2007)
Edició 4.782 (des del 27/09/2007)
Titulars | Divendres, 11 març 2016

El MEAM i el Museu de la Garrotxa mostren l’univers Clarà a partir dels originals de l’escultor olotí

Clarà és un dels creadors catalans més destacats de la primera meitat del segle XX

 

El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM), en coproducció amb el Museu de la Garrotxa d’Olot, presenta l’exposició Al taller de Josep Clarà. Els guixos d’un escultor irrepetible, centrada en la figura de l’artista olotí, un dels creadors catalans més destacats de la primera meitat del segle XX i un dels artistes amb més projecció internacional de la seva generació.

L’exposició, comissariada per Cristina Rodríguez Samaniego, en col·laboració amb Irene Gras Valero, obre una finestra a “l’univers Clarà” a partir dels guixos més rellevants de cada una de les èpoques de la prolífica vida de l’escultor, tots ells procedents de l’antic Museu Clarà, juntament amb dibuixos, fotografies i altres materials visuals. Entre les més de 80 peces que formen part de la mostra, destaquen els guixos d’obres escultòriques emblemàtiques com ara: La Deessa i Joventut (1928), que es poden veure a la plaça Catalunya de Barcelona; Monument al treball (1915), escultura monumental, situada a la plaça del Doctor Robert de Sabadell; Maternitat (1948), ubicada a la plaça Clarà d’Olot, i Retrat femení (1913), peça de guix que conserva els punts fets per l’escultor que li van permetre passar el guix a marbre.

Molts d’aquests guixos es mostren al públic per primera vegada. Procedeixen del Museu de la Garrotxa d’Olot, on es conserva la major part dels treballs de l’artista i on s’han restaurat més d’una setantena de peces. Es tracta de l’obra de Clarà més autèntica i primigènia, a partir de la qual crea les seves escultures en material definitius, com ara el marbre i el bronze.

La mostra pretén apropar els visitants a la figura de l’escultor i a la seva obra que, després del tancament del Museu Clarà de Barcelona (1995), havia quedat un mica oblidada. L’exposició presenta dues vessants que s’interrelacionen i construeixen una mirada diferent i renovada sobre aquest artista. D’una banda, s’explica la trajectòria de Josep Clarà (Olot, 1878 – Barcelona, 1958) i se’n destaquen les obres més importants, moltes d’elles inèdites. I de l’altra, s’explora el concepte del taller de l’artista i s’il·lustra el treball de l’escultor, els seus processos creatius, el funcionament del taller, les tècniques emprades, etc.

Al taller de Josep Clarà. Els guixos d’un escultor irrepetible es podrà veure al MEAM del 10 de març al 19 de juny de 2016 i al Museu de la Garrotxa d’Olot del setembre de 2017 al gener de 2018.

 

 

 

Claràexposicionsmeamolot

Escenaris

El Palau proposa una cita coral imprescindible amb el Cor de Cambra Eric Ericson, un dels millors cors del món

12/05/2014
Videoclips

Lluny

21/04/2010
Arts

Duchamp, Man Ray i Picabia al MNAC

30/06/2008
Escenaris

20/09/2007 M:SS''

Tret de sortida als actes commemoratius dels 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants

Presentació de l'exposició "175 anys del museu de Sant Pere de Galligants", Un repàs gràfic de la història del museu

Redacció.- Aquest dijous ha tingut lloc al Monestir de Sant Pere de Galligants, l’acte d’inauguració dels actes commemoratius dels 175 anys del museu de Sant Pere de Galligants, actual seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya. L’acte inaugural ha comptat amb l’assistència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president […]