Edició 4.633 (des del 27/09/2007)
Edició 4.633 (des del 27/09/2007)
Titulars | dimarts, 17 febrer 2015

Edicions Sidillà presenta aquest març ‘La senyora Arnoul’ de Jean-Noël Pancrazi

L'autor mai s'ha traduït ni al català ni al castellà, però té un prestigi inqüestionable a França

Jean-Noël Pancrazi va néixer a Algèria el 1949 on va passar els primers anys amb la seva família, més tard, al 1962 va arribar a França. Ha merescut premis com el Médicis, el Valery-Larbaud, el Jean Freustié, el Gran Premi de Novel·la de l’Acadèmia Francesa i el Société des gens de lettres (SGDL) pel conjunt de la seva obra. L’autor torna a la seva infància a Algèria, a Batna, quan el país es mou en temps de guerra, amb Madame Arnoul (1995). El llibre va merèixer tres premis: el Livre Inter, el Maurice-Genevoix, i el premi Albert Camus.

Jean Noël Pancrazi evoca a La senyora Arnoul el temps de la felicitat, la vida de cada dia a Batna, petita població als altiplans de l’Algèria francesa oblidada als confins del desert entre dues ciutats romanes. L’autor hi retroba la seua Arcàdia, un reialme d’olors i de sensacions fràgils. El mainatge s’escapa cada nit mirant per la finestra l’arribada de l’avió de París.

Però la innocència s’esquerda. El petit Jean-Noël descobreix amb un veí, a penes menys jove que ell, els primers dolors de l’amor. Al mateix temps, els adults s’agiten, xerren al ritme dels atemptats i de les rotacions dels helicòpters. Batna, la petita ciutat sense importància coneguda només gràcies a una marca de caramels, es converteix en una base de l’aviació francesa que elimina, metòdicament, científicament i sense escrúpols els rebels algerians. Veiem la guerra amb els ulls d’un infant com a Hope and glory, la pel·lícula de John Boorman. Amb una diferència, tanmateix. L’Anglaterra de Boorman ha canviat, però encara existeix. L’Algèria de Pancrazi ha desaparegut per sempre. Amb paraules superbes i imatges punyents com les darreres cançons de l’Édith Piaf.

La traducció d’aquesta novel·la va a càrrec de l’escriptor Joan Daniel Bezsonoff

> Informació complementària

catalàedicionsliteraturapublicaciósidillà

Escenaris

Des d’aquest divendres fins el diumenge 21 de juliol es preveuen uns 35.000 visitants a la Fira del Circ de la Bisbal.

18/07/2013 05:52
Arts

Aquest dijous es lliuren els Premis Nacionals de Cultura 2019

02/07/2019
Escenaris

De com Bruce Lee va ballar txa-txa-txa. Hiroshima presenta a Junyi Sun en col·laboració amb La Piconera

09/12/2018

Viatge al Centre de la Terra s.XXI amb la Cia. Roseland Musical

28/12/2015