Edició 4.671 (des del 27/09/2007)
Edició 4.671 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 31 març 2018

Debat sobre televisió i cultura en EL BORN CCM

Rememorant a Montserrat Roig i el seu programa 'Personatges'

Redacció.- Montserrat Roig va ser escriptora i periodista, una de les autores més destacades de la seva generació. La lluita obstinada per la recuperació de la memòria i de la dignitat individual i col·lectiva, i el compromís polític amb l’antifeixisme, el catalanisme i el feminisme van caracteritzar la seva obra. Fa quaranta anys de la publicació de dos dels seus llibres cabdals: Els catalans als camps nazis (1977), referent ineludible de la recuperació de la memòria i de la història dels catalans deportats als camps nazis, i El temps de les cireres (1977), una de les seves novel·les més celebrades. Alhora, va dirigir i presentar les entrevistes del programa Personatges (1977-78) a la televisió. Amb la col·laboració de l’artista Francesc Abad i de la fotògrafa Pilar Aymerich, es fan activitats programades, que proposen revisar i repensar, mitjançant documents originals, imatges i llibres, les obres de Montserrat Roig d’aquella època, que tingueren un impacte cultural i social molt important.

Personatgesel programa que Montserrat Roig va dirigir i presentar en català a TVE Catalunya, des de l’octubre del 1977, va ser molt popular. Eren entrevistes fresques i atractives. El programa, que va estar en antena fins l’estiu del 1978, es va suspendre per motius polítics no explícits. Avui dia considerades de referència, les entrevistes memorables de Personatges són un testimoni emblemàtic de la cultura catalana dels anys setanta.

Per aquest motiu, per commemorar la trajectòria i els actes de Montserrat Roig, s’organitzarà un debat en El Born CCM: ‘Debat sobre televisió i cultura: Televisió, cultura, literatura i memòria. Sobre el programa Personatges de Montserrat Roig’. El debat serà el dia 5 d’abril de 2018, de 19h a 21h, amb Joan Anton Benach, Emili Manzano, Joan Carles Peris i Aina Torres. El debat serà presentat i moderat per Ariadna Oltra i l’entrada serà totalment gratuita.

barcelonaCatalanismeculturadebatEl Born CCMfeminismeMontserrat RoigReferentstelevisió

Lletres

Barcelona es converteix, aquest any, en la ?ciutat de la traducció’

28/02/2009
Escenaris

Les ‘Delicades’ tornen a Barcelona

19/01/2012
EscenarisTendències

La Fundació la Ciutat Invisible crea el Club Ciutat del Teatre

30/08/2013
Música

El festival BarnaSants celebra la vintena edició amb una especial dedicació a la memòria d’Ovidi Montllor

01/01/2015

Dalí: “el surrealisme soc jo!” Paisatges fora del temps, l’exposició de la reobertura

El Teatre-Museu Dalí mostra juntes per primera vegada dotze obres de l’època surrealista

Redacció.- El Teatre-Museu Dalí reobrirà aquest dissabte les seves portes després de 4 mesos de tancament a causa de la pandèmia. Ho farà amb una nova exposició temporal, Dalí: el surrealisme soc jo!” Paisatges fora del temps, que reuneix dotze obres de l’època surrealista juntes per primera vegada. Han presentat l’exposició, Montse Aguer, directora dels […]