Edició 4.666 (des del 27/09/2007)
Edició 4.666 (des del 27/09/2007)
Titulars | Divendres, 30 agost 2019

Anacronismes. 1978-2009 de Pep Iglésias al Festival Off de Perpinyà de la ma d’Inspai

Es pot visitar a la sala d'exposicions del diari L'indépendant, coincidint amb la celebració del Visa Pour l'Image

Redacció.- La Diputació de Girona, a través d’INSPAI, Centre de la Imatge, participa per dissetè any consecutiu en el Festival Off, amb l’exposició «Pep Iglésias. Anacronismes. 1979-2009». Aquest any ho fa de la mà del diari L’Indépendant, que acollirà la mostra a la seva sala d’exposicions, i que pren el relleu a La Médiathèque de Perpinyà, que era l’espai on es van exhibir les setze exposicions precedents.

L’exposició, que es podrà visitar del 2 al 14 de setembre, consta d’un conjunt de fotografies en color i blanc i negre que mostren una imatge global, però alhora acurada, de la figura de Pep Iglésias, tant de la seva faceta com a fotoperiodista com de la personal, la de ciutadà gironí fortament vinculat a la ciutat que el va veure néixer i a la cultura. Les seves imatges son el testimoni gràfic de l’evolució més important en el món de la fotografia dels darrers setanta anys, i el seu llegat és un referent imprescindible per al fotoperiodisme de premsa local i per als professionals freelance.
 
L’exposició es va inaugurar per primer cop el passat mes d’octubre a la Casa de Cultura de Girona i després es va integrar en les Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona, a través de les quals arriba a Perpinyà en el marc del Festival Off.

És la primera vegada que es va projectar una exposició en clau retrospectiva d’aquest fotoperiodista. L’objectiu de la mostra és, d’una banda, donar a conèixer el patrimoni fotogràfic de les comarques gironines i, d’una altra, mostrar àmpliament el treball de Pep Iglésias, el fons d’imatges del qual està dipositat a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

L’exposició, que es va presentar amb l’edició del llibre Pep Iglésias: Anacronismes, 1978-2009, de la col·lecció «Quaderns de Fotografia», mostra les fotografies més representatives de la carrera professional i vital del fotoperiodista, com ara imatges sobre festivitats, esports, viatges, urbanisme, reivindicació social i política, i d’un gran nombre d’artistes i personatges del món de la cultura, que representen una part molt important del fons d’imatges del fotògraf gironí.

Pep Iglésias i Trias, fotògraf de premsa (1958-2018). Es va iniciar en el món de la fotografia professional a final dels anys setanta en diversos mitjans de comunicació de Madrid, com ara Dinero, algunes publicacions del Grupo Z i Estructura Econòmica.

Després de compaginar els treballs fotogràfics amb altres feines relacionades amb el camp de la premsa i l’edició, en la dècada dels noranta la seva activitat professional es va centrar en el fotoperiodisme, tasca que va desenvolupar com a responsable de fotografia al Diari de Girona (1991-1995) i, posteriorment, al Diari d’Andorra (1995-2001).

Durant la seva carrera va compaginar la tasca per al mitjans de comunicació amb el treball de fotògraf oficial de diferents institucions, fotografia de caire més artístic o reivindicatiu, i amb la fotografia de rodatge de pel·lícules, com ara Soldados de Salamamina de David Trueba.

L’any 2007 va ser guardonat amb l’accèssit en fotografia documental de la I Biennal Internacional de Fotografia d’INSPAI, Centre de Imatge de la Diputació de Girona, amb el projecte «Viaducte. Espai relacional».

El fons fotogràfic de Pep Iglésias. L’any 2017 Pep Iglésias va donar més de cent quaranta mil fotografies a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que es van sumar als fons i les col·leccions que custodia i preserva aquesta institució. El fons Pep Iglésias comprèn un conjunt d’imatges fruit del seu treball en rotatius del territori espanyol, gironí, català i andorrà. A banda d’aquest conjunt, el fons també es compon d’imatges d’àmbit internacional i de fotografies de vessant més artística, així com d’altres de més reivindicatives que formen part de la seva obra més recent.
Festival Off

La Diputació de Girona, a través d’INSPAI, Centre de la Imatge, participa des de fa disset anys en el Festival Off. En el marc d’aquest festival, ha exposat a La Médiathèque de Perpinyà alguns dels projectes en els quals ha treballat INSPAI: projectes centrats en la promoció de la fotografia actual i contemporània, com ara «Srebrenica, el silenci de la memòria», dels fotògrafs Miquel i Isaac Ruiz; «Les veus de les dones: el Salvador», de Tonyi Mateos; «Retrats de la memòria», d’Elisabet Serra; «Kaolack», de Joel López, el projecte guanyador de la II Biennal Internacional de Fotografia; «Àlbum de famílies», de Mattia Insolera i Catalina Gayà; «Abandoned places», d’Alícia Rius; «Fotografia de premsa», de Dani Duch, «La fi dels dies», de Yurian Quintanas, «Una altra manera de captar el món: 1979-2013», de Miquel Ruiz, «Polvorins», de Carles Palacio, «Mentawai: progrés o retrocés», de Marina Calahorra, «Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939). Rafael Vilarrubias», del fotògraf Rafael Vilarrubias i «Nparanpare» de Daniel Casanovas.

 Escenaris

El més petit de tots, espectacles per a nens i nenes de 0 a 5 anys

06/11/2012

Cinc itineraris oferiran al públic la possibilitat de descobrir la programació del mercat de música viva de Vic per gèneres

31/08/2015
Música

El Festival l’Hora del Jazz – Memorial Tete Montoliu celebra la seva 23a edició amb grups catalans de jazz i música moderna

31/08/2013
Turisme

L’Ajuntament de Girona va presentar ahir els nou capgrossos restaurats

24/10/2012

A la venda les entrades de DeltaChamber Music Festival 2020

Se celebrarà a Amposta del 28 de juliol al 2 d'agost

Redacció.- Ja es poden adquirir les entrades per a l’edició “Parèntesi” d’aquest festival internacional de música de cambra, que fa uns dies va presentar la seva edició més trencadora adaptada a la situació actual. “Parèntesi” inclou una quarantena de concerts individuals en tres llocs emblemàtics de la ciutat (Torre de la Carrova, pati de l’antic […]