Edició 4.861 (des del 27/09/2007)
Edició 4.861 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dijous, 14 novembre 2019

Un punt d’inflexió en la preservació i protecció de l’art de Catalunya

El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha acullit un acte que commemora el centenari de l’arrencament i venda de les pintures murals de Santa Maria de Mur

Redacció.- El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha acullit un dels actes de commemoració del centenari de l’arrencament i venda de les primeres pintures murals de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà). La jornada està emmarcada dins el programa d’activitats Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català, que va tenir el seu tret de sortida el passat 5 de maig, coincidint amb l’aplec de la Col·legiata de Mur i que finalitzarà el 3 de maig de 2020, coincidint, de nou, amb l’aplec anual de Mur. Amb aquesta activitat es pretén donar a conèixer la rellevància del que va succeir a Mur ara fa cent anys així com divulgar el programa del centenari i el conjunt patrimonial de Mur.

Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament Castell de Mur, l’IDAPA, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins l’Any del Turisme Cultural 2019.

Mur al Museu Nacional
En el marc dels actes del centenari, el Museu Nacional obre avui les portes a uns dos-cents pallaresos que s’han desplaçat expressament fins al Museu per assistir a una visita guiada a les pintures murals dels Pallars exposades al Museu. Un cop finalitzada la visita, i en un acte ja obert a tothom, l’editor de la revista Sàpiens, el pallarès Jordi Creus, explicarà els fets de l’arrencament de les pintures, així com la programació dels actes que es duran a terme amb motiu del centenari.

D’altra banda, la companyia de teatre Comediants presentarà l’obra Mur, guspira del MNAC, creada especialment per a l’ocasió i que serà representada els dies 1 i 2 de maig de 2020 al mateix conjunt de Mur.

Els fets de 1919
L’estiu del 1919, el marxant d’art nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l’absis de la Canònica de Santa Maria de Mur al responsable de la parròquia. Les pintures van ser arrencades per tres tècnics italians amb de la tècnica de l’strappo, utilitzada per primera vegada a Catalunya. Traslladades a Barcelona, el col·leccionista Lluís Plandiura les va adquirir.

Josep Puig i Cadafach (president de la Mancomunitat), Jaume Bofill i Mates (president de la Comissió d’Art Medieval i Modern de la Junta de Museus) i Joaquim Folch i Torres (director de la secció d’Art Medieval i Modern del Museu d’Art i Arqueologia) varen intentar evitar l’exportació de les pintures de Mur, i fins i tot aturar-ne la venda, però no disposaven dels mecanismes legals necessaris.

Dos anys més tard, Plandiura va enviar les pintures a Nova York i l’abril de 1921 van ser venudes al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen a dia d’avui.

Aquella venda va posar en alerta la Junta de Museus i la Mancomunitat de Catalunya, que van engegar la campanya de salvament de les pintures murals romàniques que avui es conserven al Museu Nacional. L’arrencament de les pintures de Mur, ara fa cent anys, va suposar, doncs, un
punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. És precisament degut a aquella campanya que el Museu disposa, a dia d’avui, de la millor col·lecció de pintura mural romànica del món.

Actualment a la Col·legiata de Santa Maria de Mur s’hi pot veure una còpia que reprodueix fidelment les pintures originals.

mnacmurpallars jussà

Videoclips

Volem festa

12/09/2010 02:40
Cinema

Arriba “Justi&Cia”, un film que portarà cua i una de les últimes feina en vida d’Álex Angulo

08/11/2014
CinemaExposicionsTendènciesTurisme

El Festival de Sitges celebrarà el 2017 la 50a edició amb un homenatge al cinema de gènere

27/12/2016
Cinema

Fernando León de Aranoa torna a la direcció amb “Un día perfecto” i Benicio del Toro

28/08/2015

Els pianistes Varvara i Alexei Volodin arriben a L’Auditori de Barcelona amb la direcció de Duncan Ward i Valery Gergiev

La Banda fa l'estrena absoluta d'una obra de Jordi Cervelló

Redacció.- La temporada d’hivern de L’Auditori de Barcelona ja està en dansa i arriba aquest mes de gener amb una destacada presència del piano. La pianista russa Varvara, una de les solistes amb més renom de l’actualitat, se suma a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya per interpretar el Concert per a piano […]