Edició 4.665 (des del 27/09/2007)
Edició 4.665 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 14 juny 2008

Ukiyo-e, imatges d’un món efímer

Gravats japonesos dels segles XVIII i XIX de la Bibliothèque Nationale de France

El 17 de juny s?inaugura l’exposició Ukiyo-e, imatges d’un món efímer. Gravats japonesos dels segles XVIII i XIX de la Bibliothèque Nationale de France Es podrà visitar a la Sala d’Exposicions de Caixa Catalunya a La Pedrera fins el setembre.
L’exposició, comissariada per Gisèle Lambert i Jocelyn Bouquillard inclou més d’un centenar de gravats, procedents dels fons del Département des Estampes de la Bibliothèque Nationale de France, d’autors tan representatius com Harunobu, Koryusai, Kiyonaga, Utamaro, Hokusai o Hiroshige i s’articula al voltant de cinc àmbits temàtics: el teatre i el sumo, les belleses femenines i la vida quotidiana, l’estampa paròdica i el surimono, l’erotisme i el paisatge.
Els ukiyo-e són gravats xilogràfics fets al Japó entre segles XVII i XIX que van començar a arribar a Europa a partir de la dècada de 1860, com a resultat dels intercanvis comercials i culturals després de més de dos segles d’aïllament i de proteccionisme al país nipó. Aquestes estampes van captivar col·leccionistes i artistes francesos, fruit de l’ambient antiacadèmic i l’esperit d’experimentació de l’impressionisme i el simbolisme que regnava en aquell moment. Amb aquesta exposició, la Fundació Caixa Catalunya pretén apropar-se al món dels ukiyo-e, reflex del caràcter il·lusori i fugisser dels plaers immediats de la vida quotidiana al Japó del període Edo (1603-1868).
El teatre i el sumo, la bellesa femenina, la paròdia, l’erotisme, la fauna i la flora i el paisatge són alguns dels temes vinculats a l’efímera vida terrenal, que es contraposen al món immutable i sagrat. Sigui al segle XVIII, amb Harunobu i Utamaro, o al segle XIX, amb Hokusai o Hiroshige, el món japonès se’ns apareix com un espectacle delicat i de gran bellesa.
Aquest projecte és una coproducció de la Fundació Caixa Catalunya i la Bibliothèque Nationale de France a París, la qual acollirà aquesta exposició del 17 de novembre de 2008 al 15 de febrer de 2009, a la Galeria Mazarine i a la cripta de l’espai Richelieu.Paupaterres, el festival musical d’estiu de referència a les Terres de Lleida, arrenca divendres la seva 18a edició

15/07/2015
Cinema

Menú exquisit

11/11/2010 01:44
Arts

Declaració de professionals de la cultura pel referèndum de l’1 d’octubre

25/09/2017
Cinema

‘El artista y la modelo’ de Fernando Trueba, finalista per representar a Espanya als Oscars

28/09/2012 01:58

Aquest dissabte comença el festival Strenes

Es realitzarà del 4 al 19 de juliol a l'Auditori

Redacció.- El Festival Strenes de Girona obre per fi les portes aquest dissabte amb un concert únic que pràcticament ha exhaurit les entrades. Serà l’homenatge al clàssic “Unplugged de Nirvana” que enguany celebra 25 anys. Tancarà el primer cap de setmana Sopa de Cabra, que ja ha penjat el cartell de “No queden entrades” en […]