Edició 4.693 (des del 27/09/2007)
Edició 4.693 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dimecres, 11 gener 2017

Santi Vila i Marta Madrenas presenten l’Any Bertrana

L’Any Bertrana, comissariat per Oriol Ponsatí-Murlà, inclou exposicions, conferències i la publicació i reedició de les principals obres dels dos autors

Redacció.- S’han presentat els continguts de la commemoració de l’Any Bertrana, durant el qual es commemora el 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125è aniversari del de la seva filla Aurora. L’esdeveniment està comissariat per l’editor, traductor i escriptor Oriol Ponsatí-Murlà.

L’objectiu principal d’aquesta commemoració, segons ha explicat Santi Vila, “és fer conèixer més i millor l’obra, tant de Prudenci Bertrana com de la seva filla, i evitar que amb el pas del temps caiguin en l’oblit”. El conseller ha assenyalat que “homes i dones de lletres ens fan més lliures, ja que gràcies a la seva producció creativa els ciutadans mirem la realitat que ens envolta d’una altra manera, imaginem altres mons, construïm nous relats i pensem noves possibilitats”.

El conseller de Cultura ha afegit durant l’acte, que s’ha fet al Museu d’Art de Girona, que “cal explicar i donar a conèixer el patrimoni literari que tots compartim i per això és indispensable homenatjar i posar en valor els escriptors del passat”. Vila també ha destacat el paper cultural de la demarcació de Girona i la seva capital, recordant que “no és la ciutat trista, llòbrega, medieval, on els gestos són porucs i les veus hipòcrites, de la qual es planyia Bertrana, sinó que des de fa anys Girona té la valentia de crear i això ens la fa imprescindible”.

L’Any Bertrana inclou l’organització de diverses exposicions sobre la figura i l’obra d’aquest autors; la realització de xerrades i conferencies sobre la seva obra; la publicació, revisió i reedició de moltes de les seves creacions, així com la realització i presentació pública de diversos muntatges audiovisuals sobre la trajectòria d’aquestes personalitats.

Prudenci Bertrana és sobretot conegut com a autor de Josafat (1906), una de les obres que ha gaudit de més reedicions en català durant el segle XX i que compta amb traduccions a l’alemany, a l’italià, al castellà, a l’occità, al francès i, properament, a l’anglès. Però la popularitat d’aquesta obra, sovint ha fet ombra a la resta de la seva prolífica producció: nou novel·les, un centenar llarg de contes, deu obres de teatre (gairebé totes estrenades en vida i que el van fer mereixedor d’un reconegut prestigi com a dramaturg) i centenars d’articles publicats durant gairebé mig segle que constitueixen un llegat literari de dimensions colossals, bona part del qual resta encara desconegut pel gran públic.

Aurora Bertrana, al seu torn, va escriure en català, en castellà i en francès i és autora de set novel·les publicades, dos reculls de prosa de viatges (a la Polinèsia Francesa i al Marroc), dos volums de Memòries i diversos llibres de relats breus. Una part important de la seva producció, però, avui està fora del circuit comercial i algunes de les seves obres no ha arribat a conèixer ni tan sols una primera edició. És per això que ha de constituir un dels objectius d’aquesta commemoració promoure l’estudi i l’edició dels manuscrits inèdits d’Aurora Bertrana que es troben al Fons Bertrana de la Universitat de Girona.
 

BertranagironaMarta MadrenasSanti Vila

Tendències

El Palau m?inspira

07/06/2012
Escenaris

Cicle de música als jardins de Vic

10/08/2008
Lletres

Marc Monclús presenta el ‘La voz de Gaia’, primer volum de Los Cuentos de Endira

03/07/2011 04:09
Tendències

La Nit dels Museus, més enllà dels museus

17/05/2012

El SAT! avança la programació familiar i de dansa de la temporada 2020-2021

L’espectacle de teatre i titelles Sopa de pedres d'Engruna Teatre encetarà oficialment el dia 3 d'octubre la programació familiar

Redacció.- Tancat des del passat 14 de març arran de la COVID-19, el SAT! Sant Andreu Teatre preveu aixecar de nou el teló el mes d’octubre i avança la seva programació per a la nova temporada. Tant pel que fa a la programació familiar com de dansa el SAT!, recupera alguns dels espectacles cancel·lats els […]