Edició 4.782 (des del 27/09/2007)
Edició 4.782 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 16 març 2020

Primera exposició digital immersiva “Dalí, l’enigma sense fi”

Mostra l’obra de l’artista empordanès mitjançant la projecció d’imatges a molt alta definició sobre les parets de roca

Les pedreres anomenades Carrières de Lumières acull la primera exposició digital immersiva sobre Salvador Dalí. Aquestes pedreres es troben al peu de la localitat dels Baus de Provença, al massís dels Alpilles, a 300 km de Figueres. El projecte, produït per CulturEspaces amb la col·laboració de la Fundació Dalí, mostra l’obra de l’artista empordanès mitjançant la projecció d’imatges a molt alta definició sobre les parets de roca de 16 metres d’altura. Unes pedreres que van deixar de ser actives l’any 1935 i que Jean Cocteau va redescobrir l’any 1959 i va utilitzar com escenari per a la pel·lícula El testament d’Orfeu.

La Fundació Dalí té per objectiu difondre l’obra de Salvador Dalí a un públic multigeneracional. Per assolir aquesta fita, aposta per projectes divulgatius que explorin nous llenguatges i formats. És per això que ha escollit el talent creatiu de l’equip de CulturEspaces, un referent en la gestió de patrimoni cultural, pioners en experiències immersives amb una fórmula tecnològica de primer nivell.

El projecte Dalí. L’enigma sense fi és una creació de Gianfranco Iannuzzi, director artístic de Culturespaces, de Renato Gatto i de Massimiliano Siccardi, amb la col·laboració musical de Luca Longobardi. Té el suport i assessorament de la Fundació Dalí.

L’exposició immersiva repassa els més de seixanta anys de creació del mestre català. a través d’un recorregut temàtic, el visitant transita per paisatges surrealistes i se submergeix en l’extraordinària producció d’un artista amb una imaginació desbordant. A les pedreres dels Baus de Provença s’hi projecten les seves obres en parets de roca de gran altura, de manera que l’espectador pot observar els detalls de les pinzellades, els traços i els jocs de materials.

Pintures, dibuixos, fotografies, instal·lacions, pel·lícules i imatges d’arxiu recorden la personalitat única del pintor empordanès i també les seves obsessions per l’univers de l’estrany i el sobrenatural i la fascinació que sentia per la seva esposa, musa i col·laboradora Gala.

El talent de Dalí, creador de nous llenguatges i de teles úniques inspirades en grans mestres de la pintura com Velázquez, Rafael, Miquel Àngel, Vermeer o Millet, se’ns mostra a través d’una selecció d’obres d’art emblemàtiques, des de La persistència de la memòria fins a Rostre de Mae West utilitzable com a apartament, passant per Leda atòmica o La temptació de Sant Antoni.

Al llarg de quaranta minuts, Dalí, l’enigma sense fi revela els múltiples reflexos del pensament del pintor en una atmosfera gairebé hipnòtica. L’exposició digital s’acompanya de música de Pink Floyd. Convertits en icones, respectivament, de la pintura i la música, l’artista empordanès i el grup britànic tenen en comú l’experimentació constant i el rebuig de qualsevol mecanisme racional, i comparteixen un imaginari visual sorprenent en què les visions obsessives es barregen amb el virtuosisme tècnic. Seguidament es projecta Gaudí, arquitecte de l’imaginari que té una durada de 10 minuts. Se centra en la figura d’Antoni Gaudí, que va ser font d’inspiració per a Dalí. Les seves obres de principis de s. XX, en aquell moment considerades extravagants i provocadores, van ser defensades per Dalí. L’exposició immersiva ret homenatge al geni de l’arquitectura a través dels seus edificis, actualment declarats Patrimoni Mundial de la UNESCO.

CulturEspaces gestiona, a més de les pedreres Carrières de Lumières des del 2012, tres espais més: Bassins de Lumières a Bordeus des del 2020, Atelier de Lumières a París des del 2018, el mateix any que va engegar Bunker de Lumières a l’illa coreana de Jeju. D’ençà de 2012, CulturEspaces presenta a Carrières de Lumières una aventura visual i sonora en 7.000 m² de superfície que submergeixen el visitant en l’univers pictòric dels grans noms de la història de l’art com són Klimt, van Gogh, Monet o, enguany, Dalí.

dalídigitalFundació DalíProvençaSalvador Dalí

Ha vingut des dels EUA a registrar el seu primer single, ‘Barcelona’.

03/11/2018 06:33''
Escenaris

Un muntatge teatral que relata el drama de l?exili durant la Guerra Civil

17/11/2008 4:40''
Escenaris

Juan Carlos Martel dirigeix un text de l?escriptor romanès Matéï Visniec

16/05/2009
Escenaris

Un gai s’enamora bojament d’una dona a ‘Cock’, una dissecció còmica de la sexualitat dirigida per Marta Angelat

12/02/2012 03:03

“Magistrals”, una exposició que reivindica l’art dels artistes amb discapacitat intel·lectual al Palau Robert

“Magistrals” recull pintures de 10 artistes amb discapacitat intel·lectual que han guanyat el Premi Setba

Redacció.- La Fundació Setba organitza l’exposició “Magistrals” al Palau Robert de Barcelona. L’exposició és una mostra del projecte Premi Setba, un certamen de pintura per artistes amb discapacitat intel·lectual, que té com a objectiu potenciar la creativitat i reconèixer el talent d’aquests artistes “magistrals”. L’exposició recull pintures de deu artistes que van quedar guanyadors en […]