Edició 4.817 (des del 27/09/2007)
Edició 4.817 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 3 setembre 2011

Palestina acull la primera edició de ‘Festiclown Palestina’

El primer Festival Internacional de Clown que es realitza al país s'allarga fins al 12

Fins al 12 de setembre té lloc a Palestina la primera edició de Festiclown Palestina, el primer Festival Internacional de Clown que se celebra al país. Organitzat per l’associació cultural i de cooperació internacional Pallasos en Rebeldía, compta amb la col·laboració de diverses institucions de l’estat i palestines.

Festiclown és un festival de circ, clown i risoteràpia que, durant dues setmanes, porta actuacions de 20 companyies internacionals (Espanya, Argentina, Xile, Estats Units, Portugal…) i diverses companyies i artistes de Palestina als carrers de diverses ciutats del país: Jerusalem, Ramallah i Nablus, i també a diferents camps de refugiats.

A nivell internacional, el festival comptarà amb la participació d’artistes de la talla de Leo Bassi, Patch Adams, Circ Bover, Mag Teto, Peter Punk, Javichi, Kambahiota Trup, La Poet Compagnie o La Bandita Alegre, entre molts altres.

I a nivell local participen en el festival La Palestinian Circus School, que des de 2006 treballa per desenvolupar el potencial creatiu de joves palestins i crear una nova forma d’expressió cultural. També comptarem amb el grup de circ de Nablus, Assirk Assaghir (Petit circ) i l’excepcional participació de diversos pallassos que fan riure cada dia a nens i no tan nens als hospitals de Jerusalem.

El festival

El Festiclown Palestina ha programat espectacles de teatre de carrer, circ i clown en diferents espais a l’aire lliure en territori palestí (“Terra Endins”), realitzarà tallers formatius (“I la nau va”), visites a camps de refugiats (“Saltant el mur”) i acollirà sis grans gales en els teatres més importants de Jerusalem, Ramallah i Nablus, a més de desenes d’actuacions en hospitals, escoles, centres socials, i en les places més històriques de Cisjordània.

També tindran lloc diferents trobades amb intel.lectuals, artistes i representants de moviments socials a Jerusalem, Ramallah i Nablus per generar la trobada i l’intercanvi cultural.

A més s’impartiran diverses masterclass amb Leo Bassi i Patch Adams, així com més d’una dotzena de workshops sobre risoteràpia, clown, acrobàcies, malabars i màgia.

Cal destacar que l’inici del festival coincidirà amb la festa del-Eid (la festa de celebració del final del ramadà de la religió musulmana).

La gestació del projecte

Aquest projecte va néixer quan Iván Prado-director del Festiclown-va somiar amb “organitzar un exèrcit de nassos vermells contra l’ocupació militar israeliana, en defensa de la humanitat amb les úniques armes del riure i els nassos de pallasso”. La llavor de Festiclown Palestina va veure la llum a la caravana solidària que Pallasos en Rebeldía organitzar per Cisjordània l’any 2009.

El projecte va començar a prendre forma davant l’extraordinària acollida que va tenir aquesta caravana, realitzada per l’associació l’abril de 2009 (en col.laboració amb el Circ Palestí de Ramallah, Human Supporters i els Comitès de Treball i Salut). En ella es van dur als territoris palestins 8 tallers de clown i risoteràpia i 5 actuacions a més de 2000 persones durant dues setmanes.

Pallasos en Rebeldía, que ja ha organitzat altres caravanes solidàries a Palestina i Chiapas vol, a través del festival, trencar el bloqueig mediàtic que pateix la realitat palestina, alhora que serveixi d’enllaç entre la comunitat circense mundial i la defensa de la humanitat a través de l’alegria i l’esperança. Vol pal.liar les conseqüències psicològiques d’una guerra interminable, fomentar les arts circenses com a alternativa a una economia d’ocupació ia un conflicte bèl.lic que dura més de 70 anys.

En el pla artístic volen fomentar la formació professional entre els sectors teatrals i els incipients col.lectius circenses palestins.

El Festiclown és des de fa dotze anys un festival de referència mundial, per la qualitat dels seus programes i pel compromís social que comporta. En el seu camí per Pontevedra, Santiago de Compostela i Vigo al voltant de 500.000 persones i 2.000 alumnes han gaudit dels seus espectacles i tallers amb els més famosos clowns del món: Leo Bassi, Carlo Colombaioni, Elliot, Jango Edwards, Philippe Gaulier, Carlo Bosso o Norman Taylor, entre d’altres.

> Informació complementària

clownediciofestival

Escenaris

El meu llit de Zinc

18/05/2008
Escenaris

La capital del Maresme acollirà El Festival Shakespeare

12/07/2010
Escenaris

XIV edició de Per Amor a l’Hart – Festival d’arts de carrer de L’Hospitalet

02/07/2018
Arts

Salvador Juanpere presenta tres peces que engloben una proposta de reflexió

07/10/2013

Lliuren els VIII premis Pompeu Fabra a 7 entitats i persones per la seva contribució a la projecció social de la llengua

El guardó reconeix Txarango, Lídia Pons, Joan Julià-Muné, FilminCAT, el Canal Malaia, la coral Canta amb el cor i Blanca Serra

Redacció.- La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha lliurat els VIII premis Pompeu Fabra, que convoca cada dos anys la Direcció General de Política Lingüística. Els premiats corresponents a l’any 2020 són el grup musical Txarango, que ha obtingut el VIII premi Pompeu Fabra en […]