Edició 4.665 (des del 27/09/2007)
Edició 4.665 (des del 27/09/2007)

Tallar embotit

Francesc Murgadas Escriptor 03/05/15

A la xerrada d’aquest més a l’espai 300 del Born i dins del cicle Tan bo, tan a prop que organitza la revista Cuina, es va suscitar una controvèrsia força interessant sobre la millor manera de tallar l’embotit.
Parlàvem de la llonganissa de Vic i la seva IGP amb Urbici Escuder, de la casa Oms, i discrepàvem amicalment entre la meva golafreria amant del tall gruixut que permet mastegar a fons i el seu refinament decantat cap al tall fi que allibera les flaires de l’embotit acabat de tallar i permet, com quan anàvem a combregar, empassar el tall quasi sense necessitat de fer anar les barrades. Una opció, la seva, que va tenir el suport massiu dels assistents expressat en referèndum a mà alçada.
Com sempre passa quan encares temes de cassola i forquilla, una cosa va portar una altra i varem constatar que la nostra discrepància, probablement, era fruit dels meus ganivets casolans i dels seus ganivets professionals. Perquè cert que a moltes cuines com la meva hi ha una pedra d’esmolar més o menys sofisticada, però, siguem sincers, qui la passa pels ganivets un parell de cops per setmana?. O, encara més senzill, qui té un ganivet assignat a cada grup de coses que ha de tallar? Qui talla les verdures amb un ganivet i la carn amb un altre? I això, a l’hora de tallar fi un producte, acaba passant factura.
Potser per això, moltes cuines com la meva tenim una màquina de tallar embotit. Amb la qual, ai las!, tornem a caure en el mateix error quan hi tallem la pinya per fer un carpaccio o el formatge per fer encenalls.
De tota manera, com que jo no tallo l’embotit a l’avançada, el que podria ser considerat un defecte, passa a ser una virtut. O potser vosaltres sou dels que preferiu l’embotit tallat uns dies abans i envasat al buit al acabat de tallar? Aquell embotit que, quan obres la bossa està com estovat i amb les llenques enganxades.
Sempre he pensat que si l’aire cura els embotits, el no aire d’aquestes bosses plenes de pernil o llonganissa tallats ha de tenir l’efecte contrari, és a dir, descurar-lo. Per cert, sinònim d’emmalaltir-lo. (AMIC)

AMICcuinaFrancesc Murgadasgastronomiaopinió

Més opinions de Francesc Murgadas


Aquest dissabte comença el festival Strenes

Es realitzarà del 4 al 19 de juliol a l'Auditori

Redacció.- El Festival Strenes de Girona obre per fi les portes aquest dissabte amb un concert únic que pràcticament ha exhaurit les entrades. Serà l’homenatge al clàssic “Unplugged de Nirvana” que enguany celebra 25 anys. Tancarà el primer cap de setmana Sopa de Cabra, que ja ha penjat el cartell de “No queden entrades” en […]