Edició 4.669 (des del 27/09/2007)
Edició 4.669 (des del 27/09/2007)

Som lliures perquè som enginyosos?

Anaïs Iglesias i Masferrer Consultora / Màrqueting Online i Community Manager 07/08/14

Enginy: esperit d’innovació, habilitat, aptesa a trobar mitjans d’aconseguir o d’executar alguna cosa. Aquesta és la definició que ens dóna el diccionari quan busquem la paraula enginy. Però si fem un anàlisi més profund de la paraula enginy i el seu significat, ens trobem en versió una mica diferent del significat descrit pel diccionari.

José Antonio Marina, en el seu llibre Elogio y refutación del ingenio, defineix enginy com aquell projecte que elabora la intel·ligència per viure jugant. La seva meta és aconseguir la llibertat deslligada. El seu mètode és la devaluació generalitzada de la realitat (p.23). És a dir, considera enginy tot aquell projecte que ens permet jugar, fugir de la realitat per aconseguir ser lliures. Aquesta definició més elaborada i filosòfica ens acosta més a la idea actual d’enginy. De fet un enginy és un projecte innovador, en el moment que es presenta, l’objectiu del qual és executar alguna cosa per tal de millorar i/o devaluar la realitat a la que vivim.

Els individus busquem la llibertat i per trobar-la ho fem mitjançant el joc de la veritat i la realitat. Cerquem l’enginy per fugir de totes les coses serioses que ens dóna la vida, revolucionem la nostra intel·ligència.

La humanitat s’ha caracteritzat, des de fa segles, per ser una societat enginyosa, on s’està en la cerca constant en solucionar problemes i entendre la realitat. La ciència ha sigut l’encarregada de buscar la veritat, però qui ha sigut enginyós s’ha anat quedant en tots els passos fets abans d’arribar al final. És a dir l’enginy ha buscat la solució de la realitat passant pel joc de la intel·ligència per tal de fragmentar i desvincular la realitat i aconseguir la llibertat de comprendre.

Com diu José Antonio Marina: vivim en una paradoxa: l’únic valor permanent és la novetat, que no és permanent.

 

Anaïs IglesiasEnginyllibertatopinió

Més opinions de Anaïs Iglesias i Masferrer


El Museu d’Història de Barcelona ofereix l’espectacle literari musicat Paraules i sons de Barcelona

Als jardins del MUHBA Vil·la Joana

Redacció.- El Museu d’Història de Barcelona – MUHBA ens convida, el 16 de juliol, a un espectacle literari molt especial a l’exterior del MUHBA Vil·la Joana, casa Verdaguer de la literatura de Barcelona. Paraules i sons de Barcelona. Itinerari literari per la ciutat del XIX i XX és un recorregut amb contrapunt musical pels relats […]