Edició 4.771 (des del 27/09/2007)
Edició 4.771 (des del 27/09/2007)

Premi Pritzker per a tothom

Manel Mesquita Periodista i editor d’eldimoni.com 04/04/14

Hi ha dos dies a l’any que em sedueixen més que cap altre. La nit de Nadal i el dia del premi Pritzker. En l’una, el protagonisme el té el pessebre que aixopluga una família, ella embarassada, que emigra per complir amb un deure administratiu obligatori -el cens- i que, més tard, ja amb el fill nat, esdevenen tres refugiats en fugir del dictador de torn, exiliats al país veí. En l’altre dia assenyalat, aquest any he rebut una bona nova: la palma se l’ha endut les construccions senzilles fetes amb materials humils, com el cartró, per a situacions humanitàries i d’emergència que no intenten minimitzar el resultat, sinó el procediment, que odien el malbaratament i que utilitzen el que hi ha disponible a cada lloc.

Shigeru-Ban-Premi Pritker 2014 sies.tvEl premi Pritzker [pritzkerprize.com] d’arquitectura va ser creat el 1979 per Jay A. Pritzker i està gestionat per la fundació nord-americana Hyatt que presideix Tom Pritzker; es lliuren anualment i valoren el talent de l’arquitecte planetari que més hagi contribuït amb la seva creativitat i qualitat constructiva a la millora de la humanitat. Aquesta passada edició, el veredicte anunciat aquest mes de març ha servit per destacar el treball del premiat que ha implicat els ciutadans locals, voluntaris i estudiants en el disseny i construcció de refugis reciclables, dignes i de baix cost, així com d’edificis comunitaris per a les víctimes de desastres (a l’engròs: guerres, desplaçats, terratrèmols, tsunamis).

El Pritzker és com si fos el Nobel de l’arquitectura i aquest any se l’ha endut el japonès Shigeru Ban [shigerubanarchitects.com], de 56 anys, conegut per diverses obres privades (centrepompidou-metz.fr) però especialment per la seva arquitectura senzilla, sostenible i eminentment pràctica (Ruanda, Haití, Índia, Xina).

Tubs de cartró, materials de packaging, contenidors de càrrega, bambú, paper usat, tela, reciclats de plàstic, fibres, compost; les construccions temporals (i/o no tant) i barates se sustenten amb aquestes noves matèries primeres. La innovació estructural, l’ús creatiu de materials no convencionals i la solidaritat, sobretot la solidaritat, són els fonaments d’aquesta arquitectura bastida al servei dels més febles. Apa!, a imitar, pessebristes altruistes i constructors de bona voluntat (si és que d’aquests últims en queda algun).

 

 

arquitecturael dimonipremi PritzkerShigeru Ban

Més opinions de Manel Mesquita


La vida es sueño, primer Clàssic per a criatures a la Sala online del Lliure

La dramaturga Lucía Miranda i l'artista visual Javier Burgos adapten l'obra de Calderón de la Barca per a nens i nenes a partir de 7 anys

Redacció.- El cicle Clàssics per a criatures torna al Teatre Lliure el divendres 23 d’octubre amb l’adaptació de La vida es sueño de Calderón de la Barca, un dels escriptors teatrals emblemàtics del Segle d’Or espanyol. La dramaturga Lucía Miranda n’ha fet una versió divertida i feminista per a nens i nenes a partir de […]