Edició 4.776 (des del 27/09/2007)
Edició 4.776 (des del 27/09/2007)

I per beure?

Francesc Murgadas Escriptor 27/10/14

Contrasta amb la relativa rapidesa amb què, un cop assegut a la taula del restaurant habitual, et porten, junt amb la carta de plats del dia, la cistella del pa i, segons el lloc, unes olives o alguna coseta per picar.

La demanda del que vols beure durant l’àpat no sol arribar fins que has explicitat la tria entre els plats de la llista i, per tant, decidit que vols menjar. La cosa pot tenir una certa lògica, ja que no és el mateix acompanyar un tall de carn a la planxa amb te fred que amb un bon vi de reserva però, ben mirat, aquest mateix criteri s’hauria d’aplicar al pa ja que tampoc és el mateix menjar el tall de carn o un suquet de peix on sempre ve de gust passar una mica de pa per recollir salsa.

No divaguem. Tornem al tema de la beguda perquè, un cop demanats els plats, ens cau al damunt la pregunta fatídica que encapçala la reflexió. I per beure?. És aleshores quan alguns ens sentim com l’avar de Molière en haver de respondre que farem el fet amb una mica d’aigua. Un moment en què sentim que tot el restaurant atura un moment la respiració mentre pensa: Un altre garrepa.

Per això m’agradaria llençar a la palestra una reflexió que enllaça amb l’anterior argument sobre el pa. Perquè aquest i l’aigua son dos elements, com els coberts i els plats, consubstancials amb el procés civilitzat de menjar a taula. Per tant, dos elements que caldria garantir d’entrada. Pel simple fet de seure a taula.

Aleshores, perquè quan s’acosta el cambrer amb el pa, les olives i la carta, no porta també una ampolla o un gerro d’aigua?. No fa tants anys, quan seies a moltes d’aquestes taules, l’ampolla d’aigua ja t’esperava. Naturalment, tu tenies l’opció d’ampliar l’oferta amb una cervesa, una ampolla de vi o una altra beguda, però l’aigua ja hi era. Perquè és evident que el menjar no pot prescindir del beure. I si es tractava que el client es sentís còmode a taula, calia donar-li les màximes facilitats. No com ara que, al marge d’haver de demanar aigua, si vols dos primers perquè no tens gana, si ets vegetarià o si, simplement, vols matar el cuquet, has de donar tota mena d’explicacions. ( amb el suport de l’AMIC)

 

acpgAMICgastronomiaopinió

Més opinions de Francesc Murgadas


Bòlit presenta Otro modo de hacer juegos con las manos amb Anna Dot i Alba Sanmartí

Dues performances de la seva participació dins el projecte de comissariat Obres els dipòsits

Redacció.- Aquest dissabte 24 d’octubre a les 19.30h i les 20.30h al Bòlit_StNicolau tindran lloc les dues performances amb que les artistes Anna Dot i Alba Sanmartí presentaran Otro modo de hacer juegos con las manos la seva participació dins el projecte de comissariat Obres els dipòsits de Frederic Montornés. Obres els dipòsits és el títol […]