Edició 4.669 (des del 27/09/2007)
Edició 4.669 (des del 27/09/2007)

Obsessió

Núria Martí Constans Professora i escriptora 19/12/2013

L’activista cultural elxà Joan Carles Martí Casanova acaba de publicar a Documenta Balear la seva primera novel·la, Els països del tallamar, si bé ja tenia al sac altres títols d’estudis al voltant de la llengua i una pila d’articles en premsa de sociolingüística, dialectologia, traducció, poesia, literatura, turisme i nacionalisme.

Trobem a Els països del tallamar una forta càrrega autobiogràfica, comuna a les primeres novel·les, però embolcallada tothora amb una màgia que presenta la història d’una manera molt lírica. Els elements fantàstics són presents molt seguit: des d’un falcó pelegrí que vigila l’odissea de la família protagonista –que viatja d’Elx a Marsella i de Marsella a Austràlia, per tornar finalment a Elx– fins a un òpal negre que permet moure’s en el temps. I això passant per reencarnacions, esperits, arcàngels i animetes que fan visita per Tots Sants. La mort, d’altra banda, molt present.

Però l’as de la novel·la, allò que fa que es llegeixi amb autèntic plaer, és l’ús de la llengua. La prosa d’aquests Països és rica, àgil, fluïda i molt viva. El glossari que inclou el llibre permet aclarir alguns elxanismes que apareixen a la història, tot i que gairebé sempre se’n pot capir el significat pel context, cosa que prova la unitat lingüística del català, una unitat que es defensa amb passió des de les pàgines d’Els països del tallamar i que Martí Casanova ja havia defensat en obres anteriors.

Una novel·la, en fi, que es teixeix a base de records que vénen i van, i que sembla escrita d’una tirada però que respon a una reescriptura acurada –d’aquí la prosa clara i reeixida. No en va, i com ha de ser, el mateix autor es defineix com a escriptor “perfeccionista i obsessiu”.

balearculturanovel·laobsessiótallamar

Més opinions de Núria Martí Constans


El Museu d’Història de Barcelona ofereix l’espectacle literari musicat Paraules i sons de Barcelona

Als jardins del MUHBA Vil·la Joana

Redacció.- El Museu d’Història de Barcelona – MUHBA ens convida, el 16 de juliol, a un espectacle literari molt especial a l’exterior del MUHBA Vil·la Joana, casa Verdaguer de la literatura de Barcelona. Paraules i sons de Barcelona. Itinerari literari per la ciutat del XIX i XX és un recorregut amb contrapunt musical pels relats […]