Edició 4.811 (des del 27/09/2007)
Edició 4.811 (des del 27/09/2007)

Obsessió

Núria Martí Constans Professora i escriptora 19/12/2013

L’activista cultural elxà Joan Carles Martí Casanova acaba de publicar a Documenta Balear la seva primera novel·la, Els països del tallamar, si bé ja tenia al sac altres títols d’estudis al voltant de la llengua i una pila d’articles en premsa de sociolingüística, dialectologia, traducció, poesia, literatura, turisme i nacionalisme.

Trobem a Els països del tallamar una forta càrrega autobiogràfica, comuna a les primeres novel·les, però embolcallada tothora amb una màgia que presenta la història d’una manera molt lírica. Els elements fantàstics són presents molt seguit: des d’un falcó pelegrí que vigila l’odissea de la família protagonista –que viatja d’Elx a Marsella i de Marsella a Austràlia, per tornar finalment a Elx– fins a un òpal negre que permet moure’s en el temps. I això passant per reencarnacions, esperits, arcàngels i animetes que fan visita per Tots Sants. La mort, d’altra banda, molt present.

Però l’as de la novel·la, allò que fa que es llegeixi amb autèntic plaer, és l’ús de la llengua. La prosa d’aquests Països és rica, àgil, fluïda i molt viva. El glossari que inclou el llibre permet aclarir alguns elxanismes que apareixen a la història, tot i que gairebé sempre se’n pot capir el significat pel context, cosa que prova la unitat lingüística del català, una unitat que es defensa amb passió des de les pàgines d’Els països del tallamar i que Martí Casanova ja havia defensat en obres anteriors.

Una novel·la, en fi, que es teixeix a base de records que vénen i van, i que sembla escrita d’una tirada però que respon a una reescriptura acurada –d’aquí la prosa clara i reeixida. No en va, i com ha de ser, el mateix autor es defineix com a escriptor “perfeccionista i obsessiu”.

balearculturanovel·laobsessiótallamar

Més opinions de Núria Martí Constans


Andrés Lima porta Prostitución als escenaris del festival Temporada Alta

Carmen Machi, Nathalie Poza i Carolina Yuste protagonitzen un espectacle que busca no estigmatitzar la professió

Redacció.- Prostitución arriba a Temporada Alta després de l’èxit i l’impacte aconseguits la temporada passada als teatres de Madrid. Sota la direcció d’Andrés Lima, l’obra es podrà veure el proper dilluns 30 de novembre i el dimarts 1 de desembre al Teatre Municipal de Girona. Basat en textos i testimoniatges reals, Prostitución és el resultat […]