Edició 4.865 (des del 27/09/2007)
Edició 4.865 (des del 27/09/2007)

Nova biblioteca, nous clubs de lectura

Núria Martí Constans Professora i escriptora 29/09/14

Amb el temps, l’acte de llegir evoluciona. Fins i tot essent lectors habituals, pot passar que ens costi llegir perquè no hi trobem l’emoció que hi trobàvem abans. Llavors entren en joc els club de lectura. Comentar-hi el llibre llegit fa que la lectura s’enriqueixi amb opinions diverses i que s’estableixi un debat quan els punts de vista són diferents. Sobretot fa que el lector pugui dir-hi la seva en veu alta, cosa molt gratificant. A més, hi ha qui desitja que el conductor el sorprengui en la tria de lectures i que li descobreixi després aspectes que potser li havien passat per alt. Al simple però magnífic plaer de xerrar sobre allò que ens agrada o que ens disgusta, afegim-hi els recursos del coordinador (com ara projeccions, exercicis de comprensió lectora, sortides…) i la bona i imprescindible feina dels bibliotecaris, i tindrem com a resultat els clubs de lectura.

Els que fa un parell de dies vam poder posar els peus a la nova Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona vam ser uns privilegiats. Érem els conductors i els assistents als clubs de lectura que s’obren a l’octubre, convidats a una sessió de presentació, encara que la biblioteca tingui portes tancades al públic fins a finals de desembre o principis de gener, quan es preveu la inauguració. Unes cinquanta persones, doncs, vam voltar per l’edifici intel·ligent amb gran finestrals, amb jardins interiors i amb terra de fusta que absorbeix el so i que garantirà el silenci quan hi convisquin entre tres-centes o quatre-centes persones.

Els clubs de lectura nous que hi farem són un luxe per a la ciutat: Club de literatura i arts, Club de literatura i cuina, Club de literatura d’autors gironins, Club de Poesia i el Club de Lectura Fàcil, que al gener convertirem en Club de Lectura Fàcil per a persones amb malalties mentals, dins de l’àmbit de Salut Mental sobre el qual la biblioteca té un ampli fons.

En paraules de la directora, Lourdes Reyes, “des de la biblioteca veus o verd o cel”. Un altre motiu per celebrar que després d’un temps tan llarg de trasllat, amb tristos i penosos problemes burocràtics i polítics que han costat molt de resoldre, aviat Girona estreni biblioteca, i clubs!

 

bibliotecaClub de lecturaLectura fàcilliteraturanúria martípoesia

Més opinions de Núria Martí Constans


L’artista italiana Marina Sagona inaugura “Ubi Consistam”, una exposició sobre la reconstrucció de la identitat nacional

La mostra es podrà visitar del 29 de gener al 13 de març a l'espai artístic Chiquita Room

Redacció.- L’espai artístic Chiquita Room, en col·laboració amb l’Istituto Italiano di Cultura di Barcellona, inaugura l’exposició “Ubi Consistam”, de l’artista italiana Marina Sagona (Roma, 1967), que exposa per primera vegada a Catalunya. La mostra parla sobre la construcció i la difuminació de la identitat nacional. La cita “Ubi Consistam”, que en la traducció llatina del […]