Edició 4.861 (des del 27/09/2007)
Edició 4.861 (des del 27/09/2007)

Artistes adolescents

Maria Gràcia Cornellà Psicològa 04/07/16

El dia 1 de juliol, va participar al festival Emergent, concretament a Quart, l’artista Paula Valls, una cantant de jazz i blues de veu vellutada que s’està convertint en la sensació de l’estiu. La Paula és una artista adolescent de 17 anys disposada a trepitjar fort en el món de la música.

Ara és la Paula, però fa uns anys, l’Andrea Motis, que ara té 21 anys, va debutar, quan només en tenia 15, amb el seu saxofon i apadrinada per un artista del renom de Joan Chamorro.

Dins la mateixa generació trobem la Núria Graham, cantautora mig catalana mig irlandesa que va presentar el seu primer disc, “First Tracks”, amb només 17 anys.

Són alguns dels adolescents que han aconseguit un cert renom dins el món de la cultura. D’altres encara han d’arribar a la fama, i d’altres, no hi arribaran mai, però són allà, en alguna banda, escrivint, component, actuant, recitant, pintant.

L’adolescència pot convertir-se en una etapa altament creativa, si es té la capacitat, els mitjans i les ganes. Poc importa si aquesta creativitat acaba donant fruit, com en el cas de les nostres artistes adolescents; la creativitat, per sí mateixa, és un motor d’energia que ens fa créixer.

La persona adolescent, gaudeix d’una llibertat que els infants no poden entendre i que als adults se’ls escapa. Es troben en el moment de la vida en que tot és possible, on ells comencen a ser ells però encara no coneixen els lligams de la vida adulta.

L’adolescent experimenta amb la vida de moltes maneres, i una d’elles és l’art; fins i tot si es tracta d’un art que no condueix enlloc o que els adults no entenen.

Intentar domesticar aquest art, exprimir-lo, forçar l’adolescent talentós a dedicar-se a l’estudi i a evolucionar la seva tècnica per obtenir-ne un fruit en forma de disc, de quadre, o d’orgull dels familiars, ofega l’art. Perquè l’art és fruit d’això, de la llibertat, de creure que els límits no existeixen, de creure que es pot crear quelcom nou que encara no s’ha vist abans, perquè l’artista adolescent és especial, ple d’energia i d’imaginació.

Sembla que hi ha alguna cosa més, doncs, dins l’adolescent, que desordre, caos i rebel·lia, només cal saber-ho veure, estar atents per quan tregui el nas i aprofitar per gaudir-ne sense més expectativa que aquesta, el gaudi.

Tant de bo cada adolescent descobreixi i exploti el seu art. Mentrestant, si voleu gaudir de l’art de les cantants adolescents, aquí les teniu:

http://gabinetdrcornella.com/

 

andrea motisMaria Gràcia Cornellà FontNuria GrahamopinióPaula Valls

Més opinions de Maria Gràcia Cornellà


Els pianistes Varvara i Alexei Volodin arriben a L’Auditori de Barcelona amb la direcció de Duncan Ward i Valery Gergiev

La Banda fa l'estrena absoluta d'una obra de Jordi Cervelló

Redacció.- La temporada d’hivern de L’Auditori de Barcelona ja està en dansa i arriba aquest mes de gener amb una destacada presència del piano. La pianista russa Varvara, una de les solistes amb més renom de l’actualitat, se suma a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya per interpretar el Concert per a piano […]