Edició 4.665 (des del 27/09/2007)
Edició 4.665 (des del 27/09/2007)

Llibres d’alta velocitat

Josep Campmajó i Caparrós Opinador i escriptor 23/04/14

El món passa ràpid a l’altre costat del vidre del vagó de tren. L’Alta Velocitat ha precipitat les reflexions i les escurça tant com ha apropat les estacions. Malgrat les presses, però, encara ens permet exercir el dret a fer el tafaner.

Acostumo a etiquetar les tafaneries ferroviàries en grans blocs temàtics. Unes de les que més m’engresquen són les que arriben amb el títol “Llibres”. Sota aquesta etiqueta seran moltes les que, un cop validat el bitllet, pots desgranar. Ara n’identificaré una que em té especialment enamorat: els llibre electrònics. I és que amb l’arribada dels viatges de 37 minuts les pantalles de lectura fàcil han robat usabilitat al paper. Es com si la litúrgia d’obrir la bossa de viatge, separar la pàgina marcada amb el punt de llibre i passar pausadament fulls de paper fos incompatible amb la manca de minuts de viatge. Potser sí. Però aquesta decisió pragmàtica inclou un nou combat: qui porta el lector de més última generació? Com si poguessin haver-hi generacions últimes.

Però aquest nou hàbit planta cara a una de les distraccions més agoserades dels viatges amb tren: intentar llegir el títol a la portada del llibre que llegeix el veí de davant. O veïna, perquè en molts casos que conec, i que podria identificar amb nom i cognoms, el títol del llibre de la veïna de davant ha estat l’excusa per intentar l’inici d’una conversa i el corresponent fracàs en l’obtenció del seu número de telèfon. Caldrà, doncs, valorar amb cautela i saviesa els beneficis i les probables desgràcies d’un viatge amb Alta Velocitat. Mai se sap quantes possibles històries d’amor es poden esgarrar.

Així que els binomis “Alta Velocitat / Llibre electrònic” i “Rodalies / Llibre de paper” obren nous reptes, sense voler, als geògrafs, estrategues turístics, sociòlegs i molt en particular als editors. I obre la veda a nous estudis sobre usos, hàbits, percentatges i perspectives de futur. És a dir, com sempre. Per exemple, afirmo rotundament que si estàs llegint aquestes paraules estàs viatjant amb Alta Velocitat. No m’equivoco, oi?

 

alta velocitatebookinternetTabletxarxes socials

Més opinions de Josep Campmajó i Caparrós


Aquest dissabte comença el festival Strenes

Es realitzarà del 4 al 19 de juliol a l'Auditori

Redacció.- El Festival Strenes de Girona obre per fi les portes aquest dissabte amb un concert únic que pràcticament ha exhaurit les entrades. Serà l’homenatge al clàssic “Unplugged de Nirvana” que enguany celebra 25 anys. Tancarà el primer cap de setmana Sopa de Cabra, que ja ha penjat el cartell de “No queden entrades” en […]