Edició 4.750 (des del 27/09/2007)
Edició 4.750 (des del 27/09/2007)

L’internet proper: periodisme digital

Manel Mesquita Periodista i editor d’eldimoni.com 20/05/14

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) han deixat de ser “noves” per esdevenir quotidianes i protagonistes al nostre poble o barri, al lloc de treball, en el dia dia dels ciutadans; a l’àmbit associatiu, familiar, laboral, escolar… Són properes (són veïnes i locals; de proximitat) i són de futur (es construeixen i creixen des del territori, amb múltiples aportacions). Ens hem fet un fart de teoritzar sobre les bondats d’internet, sobre la proximitat que ens permet, sobre la interrelació que promou, sobre la difusió del coneixement a escala planetària i global… però, ¿per què no també a nivell d’escala de veïns, o de barri, o d’un determinat territori abastable amb una caminada, tot conversant…?

D’allò local, a allò global ha estat el crit dels primers internautes i teòrics de la xarxa; des de l’anomenat periodisme digital s’aposta per no perdre la potencialitat del que ens és més pròxim i re-conegut (local) utilitzant una eina potent (global) que pot multiplicar i projectar el què passa en el nostre entorn presencial més proper, sobre el que sentim, sobre el que veiem, fins a arribar a concretar-ho, enriquit, de nou al nostre costat (de nou local). Volgudament, s’utilitza un recipient/suport tan potent com és internet per cuinar/tractar els temes de proximitat… volgudament es rebutja tot allò que no quedi contextualitzat en un territori definit, geogràfic o temàtic… volgudament i històricament, el periodisme hiperlocalista ha optat per circumscriure la seva àrea de “cobertura” (cobertura?; un contrasentit a internet!?) al seu perímetre més proper, el de les comunitats veïnals dels pobles d’una comarca o els barris d’una ciutat.

Com apunta el periodista Joel Medir: “El periodisme viu un intens debat sobre el futur de la premsa en paper en uns moments de màxima implantació de la comunicació digital. Tanmateix, no cal perdre de vista que la funció essencial del periodista continua essent comunicar, independentment del suport que s’empri”. Els nous avenços tecnològics i multimèdia tenen una importància cabdal per a la comunicació ciutadana, aquella que es dirigeix a un nucli concret de població i interessos. La hiperlocalització mostra que aquest model de periodisme digital pot tenir un target potencial més sòlid que el d’altres models comunicacionals autodefinits com a globals.

El proper internet: periodisme hiperlocal.

 

internetMesquitaperiodismetabletsxarxa

Més opinions de Manel Mesquita


El SAT! inaugura temporada i es retroba amb el seu públic familiar i de dansa

El proper 3 d'octubre amb l’espectacle Sopa de Pedres, de la companyia Engruna Teatre

Redacció.- El dissabte 3 d’octubre a les 17:30h el SAT! Sant Andreu Teatre celebra la inauguració de la temporada 2020-2021 amb l’espectacle Sopa de Pedres, de la companyia Engruna Teatre, una reflexió per a tots els públics sobre les persones que han de fugir de casa seva i la importància de la cooperació i del […]