Edició 4.868 (des del 27/09/2007)
Edició 4.868 (des del 27/09/2007)

La cultura, qüestió de números

Alícia Martínez Periodista i membre de l'associació musical Orella Activa 24/04/14

En els últims anys, des de la que omnipresent crisi va entrar a les sales d’estar de gairebé totes les cases, molts polítics justifiquen les inversions en cultura pel seu impacte econòmic. No hi ha festival que es presenti o centre cultural que s’inauguri on no es comentin els beneficis econòmics que suposarà per la ciutat o comarca “agraciada”, com si es tractés d’un suculent premi de loteria. Alguns fins i tot s’atreveixen a presentar estudis -poc o gens contrastats- d’aquest suposat impacte.

Actualment, sembla que des de l’àmbit polític invertir en cultura es veu com un malbaratament de recursos si no hi ha un retorn econòmic, com si la cultura per sí sola no fos un valor essencial per a la societat, un valor que seria redundant i absurd explicar en aquest mitjà digital.

Aquest joc pervers no el practiquen només els polítics sinó que la majoria de gestors culturals, conscients de la seva dependència de l’administració, s’hi han vist abocats, i utilitzen les xifres d’assistència com a moneda de canvi i com a argument irrefutable per rebre subvencions. La majoria de festivals s’afanyen a inflar les xifres d’assistència -rarament un festival ha tingut menys assistents que l’any anterior, malgrat la crisi- sense explicitar quantes entrades s’han venut i quantes s’han donat com a invitacions i, per descomptat, sense demostrar aquestes xifres. Queda relegat a un segon pla la qualitat artística d’un esdeveniment sempre que a ulls dels mitjans hagi estat un èxit d’assistència. I quanta més assistència, més retorn econòmic. És igual que l’oferta sigui de baixa qualitat, l’important és que hi anem tots com borregos.

Els tercers en entrar en el joc són els mitjans de comunicació que sense contrastar dades -tampoc tenen forma possible de fer-ho- les reflexen i, quan més grans són les xifres, més destacat és l’esdeveniment. És l’únic element “noticiable” d’un fet cultural.

Tornem doncs a començar la temporada de festivals i el ball de xifres d’assistència, una mesura tan allunyada d’allò intangible i incontable que ens hauria d’aportar la cultura però que d’altra banda no és una sorpresa en un país on la presència repetida de Julio Iglesias en les programacions encara seria notícia.

 

culturaeconomiaFestivals de músicapaís

Més opinions de Alícia Martínez


Entitats de l’audiovisual i la cultura reclamen als partits que apliquin 10 mesures per normalitzar i enfortir el sector en català

Adverteixen que l'audiovisual "ha estat abandonat durant 10 anys malgrat ser un sector cultural estratègic i un instrument de normalització lingüística"

Redacció.- La Plataforma per la Llengua, l’Acadèmia del Cinema Català i el Clúster Audiovisual de Catalunya demanen que les institucions polítiques apostin definitivament per l’audiovisual en català abans no sigui massa tard. Amb aquest objectiu, exigeixen als partits polítics que incorporin als seus programes electorals 10 mesures concretes perquè el pròxim govern reverteixi la situació […]