Edició 4.662 (des del 27/09/2007)
Edició 4.662 (des del 27/09/2007)

La capital regional del Llenguadoc Rosselló, Montpeller, trontolla

Denis Pereta Comunicador 360º 18/02/14

El passat mes de gener, en el marc d’una multitudinària roda de premsa a l’Elisi, el President Hollande va voler explicar als mitjans de comunicació quin podria ser un dels camins per tal de fer estalvis. En aquest sentit va avançar una possible reestructuració administrativa i va arribar a parlar, fins i tot, d’una reducció del nombre de les regions.

Actualment, la França metropolitana compta amb un total de vint i dues regions que concentren els noranta sis departaments (equivalent de les demarcacions a Catalunya). Però clar, des de que el president francès va fer al·lusió a una possible reducció del nombre de regions, els mitjans de comunicació no han parat d’especular sobre quina podria ser la nova ordenació del territori francès. Entre moltes hipòtesis, existeix la possibilitat que la regió Llenguadoc Rosselló (creada al mateix moment que es va votar la llei de descentralització al 1982) pugui senzillament desaparèixer. Evidentment per a una ciutat com a Montpeller, la qual es va nodrir durant les tres últimes dècades d’aquesta posició estratègica, aquesta no és una bona notícia. Passaria a formar part segons molts experts d’una macro regió del sud est del país, en la qual Marsella optaria a ser-ne líder, i perdria d’aquesta manera molta influència. I què esdevindria la Catalunya del Nord? El departament dels Pirineus Orientals podria recaure, juntament amb el de l’Aude (que comporta ciutats com Narbona o encara Carcassona), en una gran regió al sud oest, amb Tolosa de Llenguadoc com a capital. Al meu entendre, seria interessant per a la Catalunya del Nord, a dos nivells. En primer lloc, el Rosselló podria esdevenir la façana marítima d’aquesta nova regió i treure uns millors beneficis que a hores d’ara, on Port Vendres està relegat a una situació casi bé insignificant, per culpa de l’aposta cada vegada més forta en direcció de ciutats portuàries com Seta o bé Frontinhan. D’altra banda, crec també que aquesta nova estructuració agilitzaria més les relacions transfrontereres i permetria una millora molt significativa en el funcionament de l’Euroregió.

 

HollandeLlengadocMontpellerperpinyàRoselló

Més opinions de Denis Pereta


Es creen les Beques Granés Fundació de l’IDIBGI en l’àmbit de la discapacitat

Es convocaran de forma bianual, per al foment de la recerca en l'àmbit de la discapacitat

Redacció.- Granés Fundació i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), en el marc del conveni de col·laboració signat per ambdues parts, han acordat promoure una convocatòria de beques que es convocaran de forma bianual, per al foment de la recerca en l’àmbit de la discapacitat. Aquest programa té com a finalitat la contractació de joves […]