Edició 4.860 (des del 27/09/2007)
Edició 4.860 (des del 27/09/2007)

Feim memòria

Cris Juanico Músic 03/05/14

Abans de enregistrar un treball discogràfic bassat en músiques que no són meves emprenc una tasca de documentació que consider indispensable. Aquesta tasca prèvia i la pròpia realització del disc me’ls prenc com una valuosa experiència i un aprenentatge que he d’aprofitar perquè crec que em fa millor músic i també millor persona. Ho vaig fer en els dos treballs d’estàndards de jazz amb la OJO de Taller de Músics com també ho havia fet per primera vegada en el disc Memòria, el primer treball amb Els Mags de Binigall. El Memòria és un disc de cançons populars menorquines passades pel sedàs de la música moderna i aquest any es cumpleixen 10 anys de la seva edició.

Des de l’any 2000 que al cap hi tenia la idea de posar en valor la música popular, en aquest cas la menorquina. I per quin motiu? Idò tenia la creença que els autors, a l’hora de fer noves cançons, ens estàvem emmirallant massa en les músiques anglosaxones amb uns resultats poc creïbles. M’incloc en aquest grup i no voldria que hi veiéssiu mala fe. El que vull dir és que crec que si les nostres creacions tinguessin la sort de poder sonar a Anglaterra o EUA, segurament passarien desapercebudes, seriem invisibles entre aquella (la seva) música, una cosa semblant al que va passar amb aquell magnífic guitarrista flamenc japonès que era un autèntic virtuós però es va quedar en una anècdota.

Jo volia anar una mica més lluny i la meva pregunta era: des d’on prenen perspectiva els músics anglosaxons? En quines músiques s’inspiren els nostres admirats Beatles, Rolling Stones, U2, Coldplay i tants d’altres? Quin és el seu pal de paller? La resposta crec que és ben senzilla: en les músiques com el blues, el folk, el gospel, la musica celta, etc., en definitiva, en les seves músiques populars. I si encara aprofundim més i analitzam

feimmemoriapromo1edit

les músiques del món que han esdevingut referents en la música moderna actual, ens trobarem que, com més autènticament locals són, més repercussió tenen. Curiós quan esteim vivint la globalització. Tenint en compte aquestes premisses, potser si els que feim cançons modernes ens empastàssim de les maneres de cantar pròpies (que les tenim, i ben aprop), potser així sortirien cançons més nostres que podrien travessar moltes de les barreres actuals: les físiques, les lingüístiques, etc.

Vaig creure interessant posar a prova aquesta teoria però fent l’experiment a l’enrevès, és a dir, mirar d’encabir en el llenguatge modern aquelles tan nostres tonades, melodies i lletres, a fi d’apropar a l’oïda actual aquelles altres maneres musicals ancestrals. Un tret fet pensant en els més joves. El resultat va ser el disc Memòria, amb unes vendes considerables a Menorca i a fora, i amb una curiositat que encara avui em provoca un somriure d’orella a orella quan hi pens: fer possible la reunió en un mateix concert de tres i fins a quatre generacions d’una mateixa família cantant aquelles cançons de sempre però ara actualitzades. Crec que l’experiment va donar els seus fruits, sobre tot el de donar a conèixer les cançons que cantaven els nostres avantpassats i que s’estaven perdent en aquest efímer món que és la música actual.

Aquest any 2014, aprofitant aquest aniversari i també aquella primera feina de documentació, farem de nou Memòria el dia 14 de juny. El concert FEIM MEMÒRIA serà a Ciutadella de Menorca on, uns renovats Els Mags de Binigall acompanyats d’una secció de vents, tornarem a sortir a escena per reinterpretar aquelles peces, a més de noves versions del cançoner popular. Així tornarem a recordar que és des de l’arrel d’on surt la resta de l’arbre: el tronc, les branques, les fulles, les poncelles, les flors, els fruits i, de nou, la llavor.

 

 

Beatlesconcertcris juanicomenorcaRollings Stones

Més opinions de Cris Juanico


Segona jornada de l’itinerari Arts per educar en la incertesa, «Aprendre que ens necessitem els uns als altres»

amb la participació del filòsof Santiago Alba Rico, l’actriu Rosa Gamiz i les mestres Natàlia Nadal i Anna Figueras

Redacció.- L’emergència sanitària arrel de la Covid-19 ha obligat els centres educatius a reinventar-se per garantir el compliment de mesures com la distància de seguretat, la separació per grups bombolla o l’ús de la mascareta. Aquestes mesures han tingut efectes directes sobre el benestar emocional i físic de la comunitat educativa, així com en l’aprenentatge […]