Edició 4.750 (des del 27/09/2007)
Edició 4.750 (des del 27/09/2007)

El món de la cuina i el món de la comunicació

Toni Iglésies Trias Comunicador i publicitari 16/12/2013

Els mitjans nacionals, internacionals, especialitzats i generalistes s’han bolcat en el fenomen que han liderat Ferran Adrià, els germans Roca, Carme Ruscalleda entre molts altres, i projectes com Alícia o esdeveniments professionals com el Fòrum Gastronòmic, han fet i han impulsat l’ús de productes de proximitat en la nostra gastronomia i ha generat un subsector paral·lel molt gran.

La notorietat comença a gestar-se amb la creació dels col·lectius culinaris per tot el territori i la decisió dels cuiners de donar un pas endavant i reinventar-se la cuina. És just en aquest moment en què els mitjans de comunicació descobreixen què està passant i se’n fan ressò a través de la veu dels experts i periodistes especialitzats. Del boom de la cuina també se’n beneficia el sector agroalimentari, sempre al capdavant en innovació pel que fa a la comunicació i disseny. No hem d’oblidar que l’embalatge és un dels elements de decisió de compra més importants, raó que ha fet que les empreses entenguin que necessiten professionals en aquest camp. La posada al mercat de productes ha d’estar realitzada en base a una comunicació estratègica. Falta encara que una part significativa del teixit empresarial agroalimentari entengui aquesta necessitat. Moltes empreses decideixen apostar per semblar-se al que ja es fa en lloc de diferenciar-se. Quan això passa, es corre el risc de ser una segona marca, més valorada pel preu que no per la qualitat i al cap i a la fi l’empresa el que busca són resultats econòmics i qualitatius.

Crec que el producte, en aquests darrers dos o tres anys comença a ser valorat també des del camp de la comunicació mediàtica gràcies en part a la consolidació i lideratge d’esdeveniments del sector com BCNDegusta, Fòrum Gastronòmic, Alimentària, Firatast, entre d’altres, i el sorgiment de fires, mostres, tastos… a tot el territori. La importància de les denominacions d’origen protegides, les marques de qualitat, el moviment cooperatiu i la indústria agroalimentària fan que la presència als mitjans del producte sigui cada vegada més habitual. Al mateix temps també hi ajuda la consciència de consumir productes Km 0 i de proximitat així com la cultura Slow Food, que s’ha incorporat recentment a la nostra gastronomia.

alimentacióCarme RuscalledacomunicacióFerran Adriàfòrum gastronòmicgastronomiagermans roca

Més opinions de Toni Iglésies Trias


El SAT! inaugura temporada i es retroba amb el seu públic familiar i de dansa

El proper 3 d'octubre amb l’espectacle Sopa de Pedres, de la companyia Engruna Teatre

Redacció.- El dissabte 3 d’octubre a les 17:30h el SAT! Sant Andreu Teatre celebra la inauguració de la temporada 2020-2021 amb l’espectacle Sopa de Pedres, de la companyia Engruna Teatre, una reflexió per a tots els públics sobre les persones que han de fugir de casa seva i la importància de la cooperació i del […]