Edició 4.806 (des del 27/09/2007)
Edició 4.806 (des del 27/09/2007)

Cultura popular, avui

David Ibañez Director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa 21/10/15

Sens dubte, estem vivint temps de canvis profunds que ens afecten de forma àmplia: des de la forma de comunicar-nos fins a la necessitat de participar més, som una societat que -tot i les dificultats- se sent més activa que mai. Partint d’aquesta realitat i amb una important trajectòria acumulada com a punt de referència en l’anomenada cultura d’arrel, La Fira Mediterrània de Manresa ha actualitzat en els darrers anys el seu sistema operatiu a partir d’una qüestió fonamental: què és cultura popular avui dia? Per a nosaltres, en aquest inici del s. XXI la resposta ha de ser oberta, integradora i estretament vinculada a l’ampliació de la base social de la cultura. A fi de comptes, la cultura tradicional porta segles fent una funció eminentment socialitzadora, potenciant com ningú la relació entre les arts, la comunitat i el patrimoni immaterial. Com diu un bon amic de la Fira, l’escriptor Màrius Serra, la cultura popular és –per definició- sinònim d’èxit: cadascuna de les tradicions que arriba als nostres dies ho fa com a mostra inequívoca que era necessària i ha funcionat. Busquem, doncs, a partir d’aquest paradigma inspirador el diàleg entre totes les formes de cultura popular, des d’aquelles més recents fins a les més antigues: IN SOMNI, l’espectacle inaugural de la 18a Fira Mediterrània de Manresa és una bona mostra d’aquesta filosofia. La Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i el grup de hip hop Kulbik Dance Company han construït un viatge fascinant a partir de la unió de dues disciplines –sardanes i dansa urbana- que tot i haver nascut lluny en el temps i l’espai tenen en comú la seva essència: popular, participativa i feta al carrer.

Participació

Precisament aquest ús de l’espai públic com a factor de socialització i actualització del patrimoni és un dels eixos de l’exposició “La Festa Popular – La Catalanitat Cívica”. El seu comissari – l’eminent folklorista Bienve Moya- ens mostra com la Festa, i tota la cultura popular en general no han deixat de transformar-se durant els segles al costat de la societat a la que serveixen. Un procés que no hagués estat possible sense la implicació de la societat civil a través del nostre teixit associatiu, un sector viu i dinàmic que, amb gran implicació dels joves, està trobant espais de reconeixement importants. Un recent estudi xifrava en 453 milions d’euros l’impacte econòmic anual de l’associacionisme a Catalunya, amb 3.445 entitats culturals que compten amb un pressupost global de 75 milions d’euros, i on hi treballen 51.261 persones, un 96% de les quals són voluntàries. Unes xifres que ens apropen a una petita part de la dimensió d’aquest fenomen, que també està mostrant un gran potencial en àmbits tan diferents com la integració social o la creació d’una marca de país.

Transformació constant, transformació social

Precisament enguany, la Fira Mediterrània ha volgut reivindicar la vigència i la potència de la cultura popular subratllant la seva capacitat de transformació constant. Sota el lema “La tradició és viva. Res és el que sembla” tres primeres espases de la creativitat catalana (la cuinera Carme Ruscalleda, l’escriptor Màrius Serra i el director teatral Xavier Albertí) han protagonitzat tres pregons en forma de fals documental amb la voluntat de col·locar-nos –amb molt sentit de l’humor- en un laberint de miralls, mostrant-nos que el que avui és tradicional ahir va ser modern i –fins i tot- pot ser a la inversa!

Finalment, aquesta cultura popular viva i lliure de la que gaudim avui dia no es pot entendre sense una mirada al gran potencial de transformació social de la cultura. En els darrers anys s’ha desenvolupat un corrent molt fort de projectes que vinculen la creació artística amb la comunitat, els nous públics, la interacció, la pedagogia, la participació o la inclusió social. Aquesta “petita revolució” és, sens dubte, una gran oportunitat per al sector cultural: per establir nous mecanismes de diàleg amb la societat; per ampliar la seva base social, per arribar a moltes més persones i per tant, millorar el seu present i futur.

culturaDavid IbañezFira Mediterràniamanresaopinió

Més opinions de David Ibañez


El Teatre Kursaal de Manresa reinicia la programació amb l’espectacle multidisciplinar Flotados XL

Un muntatge multidisciplinari i molt visual, guardonat amb el Premi MAX al millor espectacle de teatre de carrer 2019

Redacció.- El proper dimecres 25 de novembre el Kursaal de Manresa obre de nou les portes al públic, després de 3 setmanes de tancament forçat per la pandèmia de la covid-19, i ho fa amb l’espectacle amb el què havia de celebrar els 5.000 dies de la seva reinauguració, el passat 30 d’octubre. La notícia […]