Edició 4.776 (des del 27/09/2007)
Edició 4.776 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dimecres, 25 setembre 2019

Òpera. Passió, poder i política. Un reflex de la societat del moment

CaixaForum Barcelona presenta una experiència immersiva i emocionant que ens descobreix l’òpera com a banda sonora de la història d’Europa

Redacció.- Òpera. Passió, poder i política submergeix els visitants en aquest «art total», una gran experiència en la qual convergeixen la música, la literatura, la dansa i les arts visuals, i que a més sempre ha estat un reflex de la societat del moment.

El gènere operístic va néixer a finals del segle XVI, i no va trigar a transcendir la restringida audiència cortesana inicial per arribar al gran públic de la mà de Claudio Monteverdi. Des de les primeres òperes barroques, que combinaven una àmplia comèdia amb elements tràgics, fins a les composicions més contemporànies, aquest gènere ha experimentat una rica transformació.

A partir de vuit estrenes europees de vuit compositors a vuit ciutats, la mostra examina els moments clau dels 400 anys d’història de l’òpera, des de les seves arrels a la Itàlia renaixentista fins a la forma que té actualment. Així, revela la manera com l’òpera suma múltiples formes d’art per crear una obra d’art multisensorial, i descobreix com interactuen els factors socials, polítics, culturals i econòmics amb grans moments en la història de l’òpera. L’aproximació es fa des de tres perspectives complementàries: el vessant emocional i passional de les obres; la perspectiva social, amb lluites de classe i poder, i els aspectes directament relacionats amb els arguments i les propostes creatives de les òperes.

Es tracta de la primera exposició que explora a gran escala aquest tema, i arriba a CaixaForum Barcelona després d’haver-se exhibit a Londres els anys 2017 i 2018 i a CaixaForum Madrid entre l’abril i l’agost d’aquest mateix any. La mostra va ser concebuda i exhibida pel Victoria and Albert Museum (V&A) de Londres, museu referent en els camps de l’art, el disseny i l’espectacle, en col·laboració amb la Royal Opera House. La comissària de la mostra és Kate Bailey, comissària d’exposicions sènior i productora al Departament de Teatre i Arts Escèniques del V&A, amb l’assessorament de Kasper Holten, director d’òpera de la Royal Opera House.

CaixaforumhistòriaMonteverdiòpera

Escenaris

El superbarber de Sevilla, de Gioachino Rossini

11/12/2012
Música

Deconstrucció de luxe

28/04/2011
TendènciesTurisme

Segona jornada del Fòrum Gastronòmic en clau femenina

19/11/2018
Escenaris

La companyia Alba Sarraute celebra 5 anys amb una retrospectiva dels seus espectacles més importants al SAT!

15/12/2011

Bòlit presenta Otro modo de hacer juegos con las manos amb Anna Dot i Alba Sanmartí

Dues performances de la seva participació dins el projecte de comissariat Obres els dipòsits

Redacció.- Aquest dissabte 24 d’octubre a les 19.30h i les 20.30h al Bòlit_StNicolau tindran lloc les dues performances amb que les artistes Anna Dot i Alba Sanmartí presentaran Otro modo de hacer juegos con las manos la seva participació dins el projecte de comissariat Obres els dipòsits de Frederic Montornés. Obres els dipòsits és el títol […]