Edició 4.750 (des del 27/09/2007)
Edició 4.750 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 24 octubre 2016

Neix la tipografia Fontserè, en el marc de la celebració del centenari de l’artista

La nova tipografia pren com a base les tipografies que va utilitzar als seus cartells en Carles Fontserè

Redacció.- El procès creatiu de la lletra, pren com a base la faceta de dissenyador i cartellista de Carles Fontserè, Es tracta sobre tot de la seva etapa de dibuixant del Sindicat de Dibuixants , durant la Guerra Civil espanyola, un Fontserè jove, que amb 20 anys, pinta el seu primer cartell i organitza el taller col·lectiu de propaganda. La nova tipografia es pot descarregar en el següent enllaç: www.carlesfontsere.cat/tipografia.zip

L’anàlisi de l’ús de les tipografies en els diferents cartells i fent un recull de l’obra més representativa de Fontserè s’observa que el símbol d’admiració, tractat amb personalitat per l’artista, és present a molts d’ells, com per exemple a: “Llibertat!”, “Aplastar al fascismo!”, “AVANT!” i “Treballa per als que lluiten!”, entre d’altres. El símbol d’admiració es un dels elements que marca l’estil de la tipografia i la clau per originar l’estil gràfic dels signes de puntuació.

L’ús unànime de “pal sec” als cartells genera que la font sigui sense serif. Al mateix temps que la contundència d’aquest estil tipogràfic ajuda a reforçar l’aspecte contundent que es transmet al nou tipus de lletra.

Un dels cartells més icònics de Fontserè és “Llibertat!”, la paraula en cursiva genera les diagonals, el gruix del traç, els espais entre lletres i la forma visual per generar la resta de l’alfabet .

L’artista dona personalitat a la lletra “S” en molts dels cartells com: “Ambulàncies per al front”, “Regularitzem l’intercanvi de productes” i “¡Unión!, ¡Disciplina! por el socialismo!” i aquesta personalitat de la “S” també es una de les característiques de la font tipogràfica.

Com explica l’autor de la tipografia, Jep Vilaplana de l’estudi Iglésies Associats «en els cartells apareixen missatges concrets i sintètics, amb to imperatiu i desprenen la força que necessitem per poder transmetre-ho a la tipografia»

La nova tipografia es pot descarregar en el següent enllaç: www.carlesfontsere.cat/tipografia.zip

barcelonaCarles Fontserèdissenyiglésies associats

Arts

Vuit o deu, sis o set llops d’Arrieta/Vázquez

18/06/2013
Arts

Xan Medina participa a la mostra col·lectiva ‘Barcelona Work in Progress’

19/07/2010 02:45
Escenaris

La Fira Mediterrània acomiada una 21a edició marcada per la investigació artística i els rituals

07/10/2018
Música

Mazoni i The Beatles obren les sessions LP a L’Espai Marfà

08/10/2014

Es celebra el 10è aniversari de Les Nits del Coro de Sarrià de Ter

Amb les artistes Marina García i Ana Yanini, amb un fragment de “Sed o no sed”, un exercici de clown i teatre gestual

Redacció.- El proper dijous 1 d’octubre a les 21:30 h es celebra una funció especial per commemorar el desè aniversari de l’inici de la programació de cafè teatre a Sarrià de Ter “Les Nits del Coro”. La celebració, prevista per al mes de maig i posposada per les restriccions de la COVID, comptarà amb la […]