Edició 4.227 (des del 27/09/2007)
Edició 4.227 (des del 27/09/2007)
Titulars | dilluns, 24 octubre 2016

Neix la tipografia Fontserè, en el marc de la celebració del centenari de l’artista

La nova tipografia pren com a base les tipografies que va utilitzar als seus cartells en Carles Fontserè

Redacció.- El procès creatiu de la lletra, pren com a base la faceta de dissenyador i cartellista de Carles Fontserè, Es tracta sobre tot de la seva etapa de dibuixant del Sindicat de Dibuixants , durant la Guerra Civil espanyola, un Fontserè jove, que amb 20 anys, pinta el seu primer cartell i organitza el taller col·lectiu de propaganda. La nova tipografia es pot descarregar en el següent enllaç: www.carlesfontsere.cat/tipografia.zip

L’anàlisi de l’ús de les tipografies en els diferents cartells i fent un recull de l’obra més representativa de Fontserè s’observa que el símbol d’admiració, tractat amb personalitat per l’artista, és present a molts d’ells, com per exemple a: “Llibertat!”, “Aplastar al fascismo!”, “AVANT!” i “Treballa per als que lluiten!”, entre d’altres. El símbol d’admiració es un dels elements que marca l’estil de la tipografia i la clau per originar l’estil gràfic dels signes de puntuació.

L’ús unànime de “pal sec” als cartells genera que la font sigui sense serif. Al mateix temps que la contundència d’aquest estil tipogràfic ajuda a reforçar l’aspecte contundent que es transmet al nou tipus de lletra.

Un dels cartells més icònics de Fontserè és “Llibertat!”, la paraula en cursiva genera les diagonals, el gruix del traç, els espais entre lletres i la forma visual per generar la resta de l’alfabet .

L’artista dona personalitat a la lletra “S” en molts dels cartells com: “Ambulàncies per al front”, “Regularitzem l’intercanvi de productes” i “¡Unión!, ¡Disciplina! por el socialismo!” i aquesta personalitat de la “S” també es una de les característiques de la font tipogràfica.

Com explica l’autor de la tipografia, Jep Vilaplana de l’estudi Iglésies Associats «en els cartells apareixen missatges concrets i sintètics, amb to imperatiu i desprenen la força que necessitem per poder transmetre-ho a la tipografia»

La nova tipografia es pot descarregar en el següent enllaç: www.carlesfontsere.cat/tipografia.zip

barcelonaCarles Fontserèdissenyiglésies associats

Lletres

El Col.legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona repassa els seus primers cinquanta anys en un llibre

18/06/2008
Arts

El jove pintor ens parla del procés de creació de la seva obra

05/08/2008 5:05''
Lletres

Francesc Garriga recita poemes de “Tornar és lluny”

07/04/2013
Escenaris

Hiroshima presenta per primera vegada a Barcelona el coreògraf canadenc Manuel Roque amb el seu espectacle “Data”

04/01/2016