Edició 4.669 (des del 27/09/2007)
Edició 4.669 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 24 octubre 2016

Neix la tipografia Fontserè, en el marc de la celebració del centenari de l’artista

La nova tipografia pren com a base les tipografies que va utilitzar als seus cartells en Carles Fontserè

Redacció.- El procès creatiu de la lletra, pren com a base la faceta de dissenyador i cartellista de Carles Fontserè, Es tracta sobre tot de la seva etapa de dibuixant del Sindicat de Dibuixants , durant la Guerra Civil espanyola, un Fontserè jove, que amb 20 anys, pinta el seu primer cartell i organitza el taller col·lectiu de propaganda. La nova tipografia es pot descarregar en el següent enllaç: www.carlesfontsere.cat/tipografia.zip

L’anàlisi de l’ús de les tipografies en els diferents cartells i fent un recull de l’obra més representativa de Fontserè s’observa que el símbol d’admiració, tractat amb personalitat per l’artista, és present a molts d’ells, com per exemple a: “Llibertat!”, “Aplastar al fascismo!”, “AVANT!” i “Treballa per als que lluiten!”, entre d’altres. El símbol d’admiració es un dels elements que marca l’estil de la tipografia i la clau per originar l’estil gràfic dels signes de puntuació.

L’ús unànime de “pal sec” als cartells genera que la font sigui sense serif. Al mateix temps que la contundència d’aquest estil tipogràfic ajuda a reforçar l’aspecte contundent que es transmet al nou tipus de lletra.

Un dels cartells més icònics de Fontserè és “Llibertat!”, la paraula en cursiva genera les diagonals, el gruix del traç, els espais entre lletres i la forma visual per generar la resta de l’alfabet .

L’artista dona personalitat a la lletra “S” en molts dels cartells com: “Ambulàncies per al front”, “Regularitzem l’intercanvi de productes” i “¡Unión!, ¡Disciplina! por el socialismo!” i aquesta personalitat de la “S” també es una de les característiques de la font tipogràfica.

Com explica l’autor de la tipografia, Jep Vilaplana de l’estudi Iglésies Associats «en els cartells apareixen missatges concrets i sintètics, amb to imperatiu i desprenen la força que necessitem per poder transmetre-ho a la tipografia»

La nova tipografia es pot descarregar en el següent enllaç: www.carlesfontsere.cat/tipografia.zip

barcelonaCarles Fontserèdissenyiglésies associats

Escenaris

La tercera edició del Festival In-Somni acaba a Lleida

26/11/2008

El TERMCAT publica en línia un diccionari dels esports olímpics

06/08/2008
Escenaris

A punt una nova edició de la Mostra de Teatre de Barcelona

23/09/2010
Escenaris

ESPECIAL SENGLAROCK
El hip hop, la gran novetat d’aquest any

02/07/2008 6:45''

El Museu d’Història de Barcelona ofereix l’espectacle literari musicat Paraules i sons de Barcelona

Als jardins del MUHBA Vil·la Joana

Redacció.- El Museu d’Història de Barcelona – MUHBA ens convida, el 16 de juliol, a un espectacle literari molt especial a l’exterior del MUHBA Vil·la Joana, casa Verdaguer de la literatura de Barcelona. Paraules i sons de Barcelona. Itinerari literari per la ciutat del XIX i XX és un recorregut amb contrapunt musical pels relats […]