Edició 4.806 (des del 27/09/2007)
Edició 4.806 (des del 27/09/2007)
Titulars | Divendres, 14 octubre 2016

Miquel Ruiz torna a Sarajevo amb l’exposició No ens n’oblidem

L'exposició es quedarà de forma permanent a la ciutat de Sarajevo

Redacció.- El fotoperiodista Miquel Ruiz porta l’exposició No ens n’oblidem a la biblioteca de Sarajevo fins al 25 d’octubre. Després, l’exposició organitzada per la Diputació de Girona, serà regalada a la ciutat de Sarajevo i a l’Associació Mares de Srebrenica, d’acord amb la voluntat de Miquel Ruiz.

Per complir aquesta comesa, una expedició gironina de familiars i amics del fotoperiodista, acompanyada pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila, es desplaçarà fins a la ciutat de Sarajevo durant aquests dies, amb el propòsit d’inaugurar la mostra i de fer el lliurament oficial de l’exposició a l’Ajuntament de Sarajevo i a l’Associació Mares de Srebrenica.

No ens n’oblidem és un homenatge a la ingent dedicació amb què el fotoperiodista gironí Miquel Ruiz ha treballat al llarg de tots aquests anys en diferents campanyes de sensibilització sobre les conseqüències i seqüeles de la guerra de Bòsnia i Hercegovina.

La mostra se centra en la part més important de l’exposició «Miquel Ruiz Avilés. Una altra manera de captar el món», que fa més d’un any que itinera per diferents sales d’exposicions de les comarques gironines. Ara, està a punt d’acabar el seu trajecte, i la Diputació de Girona ha volgut complir amb la voluntat de Miquel Ruiz de regalar a la ciutat de Sarajevo, d’una banda, i a l’Associació Mares de Srebrenica, de l’altra, la part de la mostra que més el representa, centrada en els reportatges que el fotoperiodista va fer a Bòsnia i Hercegovina durant la guerra i un cop acabada, en viatges posteriors.

L’exposició
Miquel Ruiz, personatge molt conegut a la demarcació de Girona, tant per la seva trajectòria professional com vital, va viure el conflicte dels Balcans i en va deixar constància gràfica, durant el setge i després, quan va documentar la Bòsnia de la postguerra per conscienciar la humanitat i fer una crida a favor de la solidaritat. En total, l’exposició es compon de 24 fotografies que resumeixen el treball que Miquel Ruiz va realitzar a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte (hi fotografia els edificis en runes, els camps de refugiats, la presència de les forces de pacificació de l’ONU i la vida quotidiana a Sarajevo) i en les etapes posteriors (del 2006 al 2009, amb fotografies que recullen el reconeixement a les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica).

La monumental biblioteca de Sarajevo, acabada de restaurar recentment, símbol de la democratització de la cultura, és l’emplaçament més indicat per evidenciar la contraposició entre una societat lliure i oberta i una societat assetjada, i per incidir en la necessitat de fomentar els valors d’igualtat, respecte i solidaritat entre pobles i cultures.

Així, en aquest context, la imatge de la biblioteca de Sarajevo, derruïda amb bombes incendiàries a finals de l’agost de 1992, esdevé icònica. És la manera més contundent de condemnar la violència i la repressió, i d’homenatjar la feina dels fotoperiodistes que, com Miquel Ruiz, deixen constància del que passa al món i són d’esperit imbatible.

No ens n’oblidem serà inaugurada el dia 13 d’octubre, a les 19 h, en un acte encapçalat pel president de la Diputació de Girona, Pere Vila, per l’alcalde de Sarajevo; per l’ambaixador espanyol a Bòsnia i Hercegovina, Juan Bosco Giménez Soriano; pel conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva; i pel mateix Miquel Ruiz.

diputació de gironafotografiaMiquel Ruiz

Tendències

Reemissió de l’entrevista a Munira Subasic de Mares de Srebrenica

31/07/2008 5:54''
Tendències

Granés Fundació organitza la 1a Jornada sobre Esport Inclusiu

13/11/2020
Escenaris

Prorroguen les funcions de l?espectacle ‘Exitus’ de Titzina Teatro a La Villarroel

16/09/2011
Lletres

Josep Pagès presenta el seu primer llibre “Escrits descreguts” a la Llibreria 22

18/11/2015

El Teatre Kursaal de Manresa reinicia la programació amb l’espectacle multidisciplinar Flotados XL

Un muntatge multidisciplinari i molt visual, guardonat amb el Premi MAX al millor espectacle de teatre de carrer 2019

Redacció.- El proper dimecres 25 de novembre el Kursaal de Manresa obre de nou les portes al públic, després de 3 setmanes de tancament forçat per la pandèmia de la covid-19, i ho fa amb l’espectacle amb el què havia de celebrar els 5.000 dies de la seva reinauguració, el passat 30 d’octubre. La notícia […]